Снимка: istock
Кухнята е едно от помещенията в дома, което заедно с банята задържа най-много мръсотия, бактерии, микроорганизми. Това е така, заради условията в нея – в кухнята се съхраняват и приготвят хранителни продукти, които са основа за развитие на различни микроорганизми. А в допълнение топлината и влагата правят размножаването им много по-лесно.
10 обществени места, които бълват микроби
В кухнята се открояват няколко места, на които се задържат значително повече бактерии, мръсотия и микроорганизми, които могат да ви разболеят.
Кои са най-мръсните места в кухнята?
Отварачката за консерви
Спомнете си последния път, когато сте измили с препарат и топла вода отварачката за консерви. Може и да не успеете да си го спомните. Това е един неглижиран уред в кухнята, който обаче може да се окаже един от най-мръсните предмети в това помещение. Важно е да почиствате отварачката след всяко използване, защото по нея се задържат микроорганизми.
Местата в хладилника, на които съхранявате месо и пресни продукти
Там, където стоят пресните продукти – зеленчуци, плодове, разопаковани млечни продукти и най-вече сурово месо, се задържат изключително много бактерии. Те се размножават и могат да са опасни за здравето. Не забравяйте да дезинфекцирате редовно, а не само при размразяване на хладилника.
Стойката за ножове
Стойката за ножовете е вероятно най-рядко почистваният предмет в кухнята. В нея обаче поставяте ножовете да се отцеждат. Водата и задържаната влага в стойката прави растежа на бактерии много лесен. Всеки път, когато сложите чисти ножове в стойката, те се замърсяват, а вие имате лъжливото усещане, че използвате чисти ножове.
Най-мръсните неща, които сеят зарази
Пластмасови кутии или чекмеджета в хладилника
Мястото, на което съхранявате плодовете и зеленчуците в хладилника, обикновено представлява пластмасово шкафче, което лесно се замърсява. То трябва да се почиства редовно всяка седмица, защото пресните продукти го замърсяват лесно.
Същото важи за всички останали пластмасови кутии и купи, в които съхранявате пресни продукти. Фруктиерите и етажерките за плодове и зеленчуци в кухнята също не трябва да се забравят при редовното почистване.
Дървени шпатули
Дървените шпатули се ползват дълги години. По дървото се образуват цепнатини и пукнатини, в които лесно навлизат и се задържат остатъци от храна и бактерии. Не забравяйте да ги почиствате много щателно всеки път, а не просто да ги изплаквате, защото могат да са носител на опасни микроорганизми.
6 неща в дома ви, които могат да причинят рак
Поставката за сушене на съдове
Сушилнята за съдове е нещо, което също често се забравя при почистване в кухнята. Смятате, че щом поставяте чисти съдове върху нея, тя не се замърсява, но не е така. Водата и влагата, които постоянно се задържат по нея са основа за развитие на микроорганизми.