Снимка: istock
Есента е вече тук и с нея бавно и полека крачим през преминаването към един по-работен режим. Това обаче не означава да не се наслаждаваме на времето, прекарано у дома с най-близките ни хора. Ако искате да донесете настроение и усмивки, зарадвайте себе си и всички вкъщи с няколко страхотни есенни рецепти. Ето ги и тях:
Тиквена супа с кокосово мляко
За нея ще ви трябват:
Нарежете лука на ситно, а чесъна смелете. В голяма тенджера ги задушете с малко зехтин, докато станат прозрачни. Добавете тиквеното пюре, зеленчуковия бульон, кокосовото мляко, канелата, индийското орехче и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Оставете сместа да заври и гответе около 15-20 минути. Използвайте пасатор и пасирайте супата, докато стане гладка и кремообразна. Ако е необходимо, доовкусете. Запечете съвсем леко на тиган тиквените семки. Сервирайте супата топла, като добавите малко кокосово мляко, заедно със запечените тиквени семки.
Хрупкав ябълков десерт
Необходими продукти:
Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа разбъркайте нарязаните ябълки с лимоновия сок, захарта, канела и индийското орехче. Намазнете тавичка за печене и прехвърлете вътре ябълките. В друга купа смесете овесените ядки, брашното и кафявата захар. Извадете маслото от хладилника, нарежете го на кубчета и го добавете към купата. Намачкайте всички съставки, докато те придобият консистенция на големи трохи. Поръсете равномерно овесената смес върху ябълките. Печете в предварително загрятата фурна за 40-45 минути, или докато цялата смес придобие златистокафяв загар. Оставете леко да се охлади преди сервиране. Сервирайте с топка ванилов сладолед или бита сметана.
Апетитно пилешко с тиква и пармезан
Необходими продукти:
Подправете пилето с 1 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер. Загрейте средно голям тиган на умерен огън. Сипете зехтина и подредете месото в тигана. Гответе, като обръщате от време на време, докато пилешкото придобие приятен златист загар (около 3-5 минути). Прехвърлете го в чиния. Намалете температурата на котлона до минимум.
Задушете в него чесъна, доматеното пюре и лютия пипер. Разбърквайте, докато чесънът стане светлозлатист и ароматен, а доматеното пюре леко се препече, (около 30 секунди). Добавете бульона, тиквеното пюре, пармезана, сметаната, лимоновия сок, заедно с ½ чаена лъжичка сол и разбъркайте добре. Върнете пилето обратно в тигана. Увеличете топлината до средна и оставете да къкри. Покрийте и гответе за 5 минути. Отстранете капака и продължете да готвите, като разбърквате от време на време, докато пилето се свари и сосът се сгъсти (около 5 минути). Добавете половината босилек в тигана; подправете със сол и черен пипер.
Преди да сервирате, поръсете с останалия босилек, настъргания пармезан и люспите от червен пипер.