3 рецепти за вкусни есенни ястия

Направете си ароматно пиле с пармезан

29.09.2023г. / 16 31ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента е вече тук и с нея бавно и полека крачим през преминаването към един по-работен режим. Това обаче не означава да не се наслаждаваме на времето, прекарано у дома с най-близките ни хора. Ако искате да донесете настроение и усмивки, зарадвайте себе си и всички вкъщи с няколко страхотни есенни рецепти. Ето ги и тях:

Тиквена супа с кокосово мляко

За нея ще ви трябват:

  • 2 чаши пюре от тиква;
  • 1 глава лук;
  • 2 скилидки чесън;
  • 2 чаши зеленчуков бульон (от варени зеленчуци или готов – от кубче);
  • 1 чаша кокосово мляко (от консерва);
  • 1 ч. л. канела;
  • 1/2 ч. л. индийско орехче;
  • сурови тиквени семки;
  • сол;
  • черен пипер;
  • зехтин за сотиране.


Нарежете лука на ситно, а чесъна смелете. В голяма тенджера ги задушете с малко зехтин, докато станат прозрачни. Добавете тиквеното пюре, зеленчуковия бульон, кокосовото мляко, канелата, индийското орехче и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Оставете сместа да заври и гответе около 15-20 минути. Използвайте пасатор и пасирайте супата, докато стане гладка и кремообразна. Ако е необходимо, доовкусете. Запечете съвсем леко на тиган тиквените семки. Сервирайте супата топла, като добавите малко кокосово мляко, заедно със запечените тиквени семки.

Ароматна яхния от леща

Хрупкав ябълков десерт


Необходими продукти:

  • 4 чаши обелени, почистени от сърцевината и нарязани ябълки (леко стипчиви, тип Грени смит);
  • 1 супена лъжица лимонов сок;
  • ½ чаша захар;
  • 1 ч. л. канела;
  • ½ ч. л. индийско орехче;
  • 1 чаша фини овесени ядки;
  • ½ чаша брашно;
  • ½ чаша кафява захар;
  • ½ чаша масло, студено и нарязано на кубчета.
  • * по желание – ванилов сладолед или бита сметана.
Свързани статии

Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа разбъркайте нарязаните ябълки с лимоновия сок, захарта, канела и индийското орехче. Намазнете тавичка за печене и прехвърлете вътре ябълките. В друга купа смесете овесените ядки, брашното и кафявата захар. Извадете маслото от хладилника, нарежете го на кубчета и го добавете към купата. Намачкайте всички съставки, докато те придобият консистенция на големи трохи. Поръсете равномерно овесената смес върху ябълките. Печете в предварително загрятата фурна за 40-45 минути, или докато цялата смес придобие златистокафяв загар. Оставете леко да се охлади преди сервиране. Сервирайте с топка ванилов сладолед или бита сметана.

3 рецепти за бърз метаболизъм

Апетитно пилешко с тиква и пармезан

Необходими продукти:

  • 4 пилешки гърди без кожа;
  • ¼ ч. л. доматена паста;
  • 1 чаша пилешки бульон;
  • ½ чаша пюре от тиква;
  • ¼ чаша настърган пармезан;
  • сок от ½ лимон;
  • ½ чаша пресен босилек;
  • 3 скилидки чесън;
  • ¼ чаша готварска сметана;
  • сол;
  • черен пипер;
  • 3 с. л. зехтин;
  • люспи лют червен пипер.
Свързани статии

Подправете пилето с 1 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер. Загрейте средно голям тиган на умерен огън. Сипете зехтина и подредете месото в тигана. Гответе, като обръщате от време на време, докато пилешкото придобие приятен златист загар (около 3-5 минути). Прехвърлете го в чиния. Намалете температурата на котлона до минимум.

Задушете в него чесъна, доматеното пюре и лютия пипер. Разбърквайте, докато чесънът стане светлозлатист и ароматен, а доматеното пюре леко се препече, (около 30 секунди). Добавете бульона, тиквеното пюре, пармезана, сметаната, лимоновия сок, заедно с ½ чаена лъжичка сол и разбъркайте добре. Върнете пилето обратно в тигана. Увеличете топлината до средна и оставете да къкри. Покрийте и гответе за 5 минути. Отстранете капака и продължете да готвите, като разбърквате от време на време, докато пилето се свари и сосът се сгъсти (около 5 минути). Добавете половината босилек в тигана; подправете със сол и черен пипер.

Преди да сервирате, поръсете с останалия босилек, настъргания пармезан и люспите от червен пипер.

Езме - турска разядка

Коментирай