Загорелите съдове са едно от най-омразните неща след готвене. Никой не обича да търка, докато ръцете го заболят, а крайният резултат да е незадоволителен.
За щастие има много лесен начин да се справите със загорелите съдове след готвене, който не изисква да търкате с гъби и телени четки, за да премахнете изгорелите и залепнали остатъци.
Как да се справите със загорелите съдове за минути?
Не оставяйте загорелия съд да изстине и изсъхне. Веднага го напълнете с малко вода, оцет и сода. Направете това докато е още на котлона или е горещ. Оставете сместа да закъкри леко. Изчакайте няколко минути, за да се разтворят остатъците и да омекнат.
След това започнете да ги разбърквате с лек натиск и да ги отлепвате с помощта на дървена лъжица. Това важи най-вече за съдове с незалепващо покритие, които не могат да се търкат с тел.
Ако съдът е много загорял, добавете по-голямо количество оцет и сода. Оставете съда на котлона, така че температурата да въздейства върху сместа и да улесни разтварянето на загорелите остатъци.
След като отлепите и разтворите загорелите остатъци, измийте съда с препарат и топла вода.