Снимка: "Крина".
По време на Коледните пости се налага да ограничим значително групите хранителни продукти, които сервираме на масата си, тъй като изключваме изцяло месото и храните с животински произход. Остават ни само пет вида продукти: зеленчуци, плодове, бобови храни, зърнени храни и ядки. На пръв поглед това е доста ограничен начин на хранене и може би се тревожите дали по време на постите ще можете да си приготвяте разнообразна и питателна храна.
Вместо това, можете да погледнете на постите като на начин да изпробвате всички вегетариански рецепти, които отдавна сте си набелязали. Постите могат да бъдат прекрасна възможност да опитате нови ястия, да направите свои собствени експерименти в кухнята и да усетите колко различен може да бъде вкусът на ястията, когато използвате качествени продукти. Точно затова този път искаме да поговорим за една от най-добрите марки варива в България – „Крина“, която тази година има 20-годишен юбилей.
Боб, ориз, леща, нахут – зрънце вкус за всеки вкус
„Крина“ е производител на основни хранителни продукти, зърнени и бобови храни, който държи на качеството на всяко зрънце. Голяма част от зърната на „Крина“ са с гарантиран български произход – това е серията „Имало едно време“, с която можем да се наслаждаваме на обичаните вкусове на домашната храна от детството ни. Друга част са екзотични сортове продукти, типични за някои от най-популярните световни кухни като италианската, испанската, азиатската. Това е серията Exotic Line, която ни позволява да правим кулинарни пътешествия, без да излизаме от дома си.
Един от иновативните продукти на „Крина“ е ориз „Баланс“, който съчетава пухкавостта на белия ориз и полезните качества на кафявия. Любим продукт е и беленият боб, който се вари много бързо и е нежен към стомаха, но пази страхотния си вкус.
Разнообразните видове ориз, боб, леща и нахут дават възможност за приготвяне на наистина различни ястия от ограничени видове продукти, което е прекрасна възможност за разнообразяване на менюто за постите. Ето някои предложения, с които „Крина“ може да направи менюто ви за пости вълнуващо, здравословно и вкусно.
Боб по време на пости
Бобът по време на пости ще ви помогне да изпитвате чувство за ситост по-дълго време и да намалите малко теглото си. Това се дължи на богатството на фибри и сложни въглехидрати, които се превръщат в енергия, а не в мазнини. Освен това е много вкусен и може да се приготвя по различни начини – чорби, салати, ястия.
Освен традиционния и гарантирано българския боб, „Крина“ предлага:
Ориз по време на пости
Оризът е един от най-универсалните продукти, а също така е най-консумираният в света. Той се приготвя бързо и е универсална съставка на всякакви по вид рецепти за пости, включително и на десерти. Макар че е калоричен, но има ниско съдържание на мазнини, тоест може да ви осигури енергия за дълго време, без да се налага да търсите постна храна наоколо. Освен това не съдържа глутен, но е богат източник на желязо, магнезий, тиамин и ниацин.
В портфолиото на „Крина“ ще намерите много видове ориз за изключително разнообразни ястия:
Рецепти с леща за пости
Като всички варива, лещата също съдържа доста въглехидрати – енергията, от която ще имате нужда. В нея има също така доста протеини – цели 25%, което я прави прекрасен заместител на месото по време на пости. Фибри, наситени мастни киселини и желязо са допълнителните облаги, които ще донесе тя на трапезата ви.
Освен това, лещата не е само чорба. Тя може да осигури приятно разнообразно меню, ако използвате различните сортове на „Крина“:
Нахут по време на пости
Нахутът е традиционен продукт за българската трапеза, но остава някак недооценен. Всъщност той е пълен с витамини и минерали, наситени и ненаситени мастни киселини, който може да ви осигури повечето от необходимите елементи в тялото, което е много важно по време на пости. Освен това е богат на протеини, които са лесни за смилане и са перфектен заместител на месните протеини. Препоръчваме да го включите в менюто си, като използвате пакетиран нахут или консервиран нахут от „Крина“, който се приготвя още по-лесно и е готов за включване в салати и разядки.