Хладилникът е мястото, в което държим храната си. Понякога обаче прекаляваме със складирането на продукти в него, които изобщо не е необходимо да бъдат съхранявани на студено.
Може да се учудите, но някои храни, които винаги слагате в хладилника всъщност нямат място там. Вижте кои са те.
Кои са храните, които изобщо не трябва да държите в хладилник?
Картофи
Странно или не, картофите нямат нужда от охлаждане. Ако досега сте ги съхранявали в хладилника, време е да спрете да го правите. Най-добрата температура за съхранение на картофите е около 6-7 градуса, която е по-висока от тази в хладилника ви. Важно е да оставите картофите на сухо, тъмно и проветриво място. Така ще останат пресни и няма да покълнат.
Домати
Още една изненада, която може би не сте очаквали. Доматите нямат нужда от съхранение в хладилник. Прекалено ниските температури могат да увредят ценните хранителни вещества в доматите. Отделените газове от останалите продукти в хладилника ускоряват гниещите процеси в доматите и променят вкусовите им качества.
Лук
Изобщо не е необходимо да държите лука в хладилника. Той се нуждае от свежа циркулация на въздуха, а такава в хладилника няма. За да се запази свеж задълго, лукът трябва да се съхранява на тъмно, проветриво и сухо място. Стига да не го поставяте на пряка слънчева светлина, лукът може да се съхранява успешно извън хладилника.
Пъпеш и диня
Пъпешът и динята са плодове, които не е нужно да се държат в хладилника. Прекаленото охлаждане уврежда структурите на антиоксидантите и витамините в тях. Освен това ги прави не толкова сочни, а по природа те са богати на вода плодове. Дръжте ги в хладилник само ако са нарязани.
Пресни подправки
Пресните подправки и билки е добре да се съхраняват потопени във вода и поставени на слънце. Така ще запазят свежестта си. Ако ги държите на студено в хладилника, те ще увехнат много бързо и ще изгубят аромата, вкусовите си качества и активните си съставки.