Снимка: iStock
Ако ви е омръзнало да приготвяте едни и същи десерти за празниците, можете да изненадате себе си и близките с тези апетитни рецепти за торти. А ето и две рецепти, от които да почерпите вдъхновение:
Френска коледна торта (Bûche de Noël)
Необходими продукти:
За тортата
За пълнежа
За глазура и украса
Загрейте фурната до 250 градуса. Постелете тава с хартия за печене и намажете с малко мазнина. В средно голяма купа смесете заедно брашното, какаото на прах и солта. В голяма купа разбийте жълтъците. Бавно добавете ½ чаша захар и разбийте до побеляване, след което разбийте и брашнената смес. В друга голяма купа разбийте белтъците, докато се образуват меки връхчета. Добавете останалата ¼ чаша захар малко по малко и продължете да разбивате, до образуването на твърди върхове. Смесете. Изсипете тестото в подготвената тава и разпределете на равномерен слой. Печете за около 12 минути. Напудрете чиста кухненска кърпа с пудра захар и обърнете топлият блат за торта върху кърпата. Започвайки от късия край, използвайте кърпата, за да навиете плътно тортата във формата на дънер. Оставете да се охлади напълно.
Направете пълнеж: ако използвате желатин, поставете 2 супени лъжици студена вода в плитка купа, подходяща за микровълнова фурна и поръсете желатина на равномерен слой отгоре. Оставете за 5 - 10 минути, а след това в микровълнова за 10 секунди, докато желатинът стане течен – не прегрявайте! В голяма купа разбийте заедно сметана, пудра захар, екстракт от ванилия и щипка сол. Ако използвате желатин, прецедете и изсипете в битата сметана в този момент, като продължавате да разбивате сметаната. Охладете до готовност за употреба. Когато тортата се охлади, развийте и намажете равномерно пълнежа върху тортата. Навийте тортата обратно на дънер, като използвате кърпата, за да направите стегнато руло. Поставете върху лист за печене и охладете добре, за около 1 час.
Направете глазура: В голяма купа разбийте маслото до гладкост. Добавете пудра захар и какао на прах и разбийте, докато не останат бучки, след което разбийте ванилия, сметана и сол. Когато сте готови за сервиране, отрежете краищата и замразете тортата с шоколадовия маслен крем. Поръсете леко с пудра захар и отгоре поръсете с шоколадови стърготини. Поставете боровинки и розмарин върху „дънера“, за да създадете илюзия за имел.
Здравословна коледна плодова торта
Необходими съставки:
Глазура (по избор)
Започнете с накисване на плодовете. Изсипете гореща вода върху плодовете и ги оставете да престоят 10 до 15 минути, за да омекнат и след това ги отцедете и оставете да се охладят до стайна температура. Загрейте фурната си на 150 градуса. Застелете 20-сантиметрова форма за торта (за предпочитане кръгла) с хартия за печене по дъното и стените. Комбинирайте бадемовото брашно, кокосовото брашно, содата, солта, смесените подправки и канелата в голяма купа за смесване. Почистете портокала и наситнете орехите и добавете кората и орехите също в купата. Запазете портокала. В отделна купа разбийте заедно яйцата, разтопеното масло (или кокосовото масло), ванилията и амарето (или допълнително портокалов сок, ако не използвате ликьор). Изстискайте сока от портокала. Направете кладенче в центъра на сухите съставки и постепенно омесете мократа смес, като разбърквате. В крайна сметка трябва да получите много гъсто тесто, почти като мокро ронливо тесто. Уверете се, че вашите накиснати плодове са добре отцедени и след това ги добавете към тестото за торта. Натискайте го с лъжица, докато се смеси равномерно. Изсипете кексовото тесто в застланата форма за печене и натиснете надолу с пръсти или гърба на лъжица, докато няма празнини и горната част стане гладка. Печете сладкиша между 60 и 70 минути или докато горната част покафенее добре и центърът стане твърд на допир. Ако ще глазирате тортата, направете го веднага, докато тортата е гореща, като намажете избраната от вас глазура с четка за сладкиши. Можете също така да пробиете няколко дупки в тортата и след това да я намажете, ако искате да използвате много пълнеж и наистина да напоите тортата. За примерната глазура, просто загрейте меда, така че да е наистина течен, разбъркайте с амарето и след това намажете с четка горната част на тортата. Оставете тортата да се охлади във формата за 30 минути, а след това и до стайна температура.
Да ви е сладко!