Снимка: iStock
Ако сте от хората, които се опитват да поддържат форма, може би изпадате в паника от идващите празници. Но запазете спокойствие! Не си мислете, че вкусната храна задължително е висококалорична или пък вредна. За да ви докажем това, в следващите редове ще ви предложим няколко рецепти за ястия, които няма да добавят и милиметър към талията ви. Ето ги и тях:
Сотирани броколи с кейл и чесново масло
Необходими продукти:
Отстранете жилавите стъбла на кейла и накълцайте зелените. Гответе го в 1/2 ч. ч. вода в голям тиган на средно силен огън. Покрийте с капак, докато омекне (2-3 минути). Прехвърлете в гевгир. Сварете броколите по същия начин с останалата вода. Прехвърлете кейла в голяма купа; отцедете броколите. Загрейте 1 с. л. масло в тиган на средно висока температура. Добавете кейла и гответе, като разбърквате често, докато омекне и покафенее (за около 4 до 6 минути). Прехвърлете в купата. Загрейте останалата 1 супена лъжица масло в тиган. Добавете броколите и гответе, като разбърквате често, докато омекнат. Сложете и тях в купата. Загрейте останалото масло, чесъна и счукания червен пипер в тиган на среден огън, докато маслото се разтопи. Гответе, като бъркате непрекъснато, докато чесънът стане светлокафяв. Намажете зеленчуците с маслото и поръсете с 3/4 чаена лъжичка сол; леко разбъркайте, за да комбинирате добре съставките. Сервирайте гарнирано с поръсена морска сол и натрошен червен пипер, ако желаете.
Салата от задушени моркови и тиква с подправки
Ще са ви необходими:
Поставете морковите и тиквата в тава и ги запечете във фурната. По желание можете да ги приготвите и на пара. След като станат готови, сложете ги в малка купа. Разбъркайте добре заедно със всички съставки. Сервирайте топли или охладени.
Бисквити с лешници и бадеми
Загрейте фурната до 220 градуса. В голяма купа разбийте яйцата, захарта и двата екстракта, докато се смесят добре. В друга купа разбийте заедно брашното, содата за хляб и солта; постепенно добавете сухата смес в яйчената смес. Добавете и ядките и разделете тестото на две. Имайте предвид, че то ще бъде твърдо. Оформете всяко парче като правоъгълник, като набрашните ръцете си преди това. Покрийте подходяща тава с хартия за печене и печете до златистокафяво (около 20 минути). Охладете, докато стегне. С помощта на назъбен нож нарежете диагонално на филийки. Върнете обратно в тавата за печене, с разреза надолу. Печете до леко зачервяване (5-7 минути от всяка страна). Охладете отново. Съхранявайте в херметически затворен контейнер.
Да ви е сладко!