Няколко идеи за нискокалорични коледни ястия 

Направете си бисквити с бадеми 

22.12.2023г. / 06 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако сте от хората, които се опитват да поддържат форма, може би изпадате в паника от идващите празници. Но запазете спокойствие! Не си мислете, че вкусната храна задължително е висококалорична или пък вредна. За да ви докажем това, в следващите редове ще ви предложим няколко рецепти за ястия, които няма да добавят и милиметър към талията ви. Ето ги и тях:

Сотирани броколи с кейл и чесново масло 

Необходими продукти:

  • 2 връзки кейл 
  • 1 чаша вода
  • 2 големи глави броколи (подрязани и нарязани на цветчета)
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 4 с. л. масло 
  • 5 скилидки чесън, нарязани на ситно 
  • щипка. счукан червен пипер (плюс още за гарнитура) 
  • половин ч. л. фина морска сол 

Отстранете жилавите стъбла на кейла и накълцайте зелените. Гответе го в 1/2 ч. ч. вода в голям тиган на средно силен огън. Покрийте с капак, докато омекне (2-3 минути). Прехвърлете в гевгир. Сварете броколите по същия начин с останалата вода. Прехвърлете кейла в голяма купа; отцедете броколите. Загрейте 1 с. л. масло в тиган на средно висока температура. Добавете кейла и гответе, като разбърквате често, докато омекне и покафенее (за около 4 до 6 минути). Прехвърлете в купата. Загрейте останалата 1 супена лъжица масло в тиган. Добавете броколите и гответе, като разбърквате често, докато омекнат. Сложете и тях в купата. Загрейте останалото масло, чесъна и счукания червен пипер в тиган на среден огън, докато маслото се разтопи. Гответе, като бъркате непрекъснато, докато чесънът стане светлокафяв. Намажете зеленчуците с маслото и поръсете с 3/4 чаена лъжичка сол; леко разбъркайте, за да комбинирате добре съставките. Сервирайте гарнирано с поръсена морска сол и натрошен червен пипер, ако желаете.

Салата от задушени моркови и тиква с подправки 

Ще са ви необходими:

  • 5 големи моркова
  • 2 ч. ч. нарязана на кубчета обелена тиква
  • 1 с. л. балсамов оцет 
  • 1 с. л. зехтин 
  • 1 с. л. мед 
  • 1 ч. л. смляна канела 
  • 1/2 ч. л. сол 
  • 1/2 ч. л. смлян кимион 
  • 1/4 ч. л. чили на прах

Поставете морковите и тиквата в тава и ги запечете във фурната. По желание можете да ги приготвите и на пара. След като станат готови, сложете ги в малка купа. Разбъркайте добре заедно със всички съставки. Сервирайте топли или охладени. 

Бисквити с лешници и бадеми 

  • 2 големи яйца
  • 3/4 чаша захар 
  • 2 с. л. ванилов екстракт 
  • 3/4 ч. л. бадемов екстракт 
  • 2 ч. ч. брашно  
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат 
  • 1/4 ч. л. сол 
  • 90 г нарязани лешници, препечени 
  • 60 г нарязани бадеми, препечени

Загрейте фурната до 220 градуса. В голяма купа разбийте яйцата, захарта и двата екстракта, докато се смесят добре. В друга купа разбийте заедно брашното, содата за хляб и солта; постепенно добавете сухата смес в яйчената смес. Добавете и ядките и разделете тестото на две. Имайте предвид, че то ще бъде твърдо. Оформете всяко парче като правоъгълник, като набрашните ръцете си преди това. Покрийте подходяща тава с хартия за печене и печете до златистокафяво (около 20 минути). Охладете, докато стегне. С помощта на назъбен нож нарежете диагонално на филийки. Върнете обратно в тавата за печене, с разреза надолу. Печете до леко зачервяване (5-7 минути от всяка страна). Охладете отново. Съхранявайте в херметически затворен контейнер.

Да ви е сладко!

Коментирай