Снимка: iStock
Ако искате да блеснете с празничната си трапеза, почерпете вдъхновение и подходете по малко по-различен начин. Изненадайте себе си и гостите си с тези нестандартни предложения за салати. Ето ги и тях:
Салата с аспержи, яйца и прошуто
За нея ще ви трябват:
Напълнете голяма купа със студена вода и кубчета лед и я оставете настрана. Поставете няколко парчета кухненска хартия върху дъска за рязане или друга повърхност. Поставете шалота в малка купа и го покрийте с 1 супена лъжица оцет. (Една бърза марината ще омекоти вкуса му.) Оставете настрана. За да бланширате аспержите, напълнете голям съд до около ¾ с вода. Добавете чаена лъжичка сол и оставете да заври. Внимателно поставете аспержите във врящата вода и гответе, докато станат хрупкави (3 до 4 минути). С помощта на щипка прехвърлете сварените аспержи в ледената вода. След като аспержите се охладят, сложете ги върху кухненската хартия, за да се отцедят и изсушат. За да направите дресинга, поставете останалата ¼ чаша оцет, босилека, естрагона, пармезана, горчицата, меда, чесъна, солта и черния пипер в малък кухненски робот или блендер и разбийте до гладкост. Добавете зехтина и продължете да блендирате, докато се смесят. За да направите салатата, накъсайте листата от марулята в голяма чиния. Отгоре сложете аспержите, нарязания шалот, прошутото, сварените яйца и овкусете с допълнителни подправки по желание. Залейте с дресинга. (Остатъците от дресинг могат да се съхраняват в хладилник до две седмици.)
Салата със суперхрани и брюкселско зеле
Ще ви трябват:
За дресинга:
Смесете готовия салатен микс, заедно с боровинките и шамфъстъка в голяма купа. В малка купа разбийте заедно всички съставки за дресинга, докато солта се разтвори и всички се смесят добре. Изсипете го върху салатата и разбъркайте, докато се смесят. За по-хрупкава салата сервирайте веднага. Ако охладите салатата за няколко часа или до един ден, зеленчуците ще омекнат малко, така че вие избирате варианта, който ви харесва.
Салата с тортелини
Необходими продукти:
За доматения винегрет:
Сложете в голям съд вода да заври. Гответе тортелините, докато омекнат (за около 8 до 12 минути) или според указанията на опаковката. Отцедете ги и изплакнете под студена вода. Прехвърлете в друга купа. Междувременно поставете сушените домати в малка купа и ги покрийте с вряща вода. Оставете ги да престоят 30 минути. Отцедете и нарежете на едро. Добавете ги към тортелините заедно с артишока, печените червени чушки, доматите, лука, босилека и прошутото. Подправете със сол и черен пипер.
За да приготвите доматения винегрет – настържете доматите и махнете ципата. Добавете оцет, зехтин, риган, чесън, сол и черен пипер към доматения сок и разбийте, докато се смесят. Добавете доматения винегрет към салатата с тортелини и разбъркайте. По желание – поднесете я върху канапе от рукола.
Да ви е сладко!