3 рецепти за нестандартни празнични салати 

Пригответе си салата с тортелини

22.12.2023г. / 07 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако искате да блеснете с празничната си трапеза, почерпете вдъхновение и подходете по малко по-различен начин. Изненадайте себе си и гостите си с тези нестандартни предложения за салати. Ето ги и тях:

Салата с аспержи, яйца и прошуто 

За нея ще ви трябват:

  • 24 пръчици аспержи, измити и подрязани 
  • 1 малък шалот (много тънко нарязан) 
  • 1 супена лъжица плюс и ¼ ч. ч. бял винен оцет
  • 60 г пресен босилек 
  • 60 г опакован пресен естрагон 
  • 60 г настърган пармезан 
  • 1 с. л. дижонска горчица 
  • 1 с. л. мед 
  • половин скилидка обелен чесън 
  • щипка сол 
  • щипка смлян пипер 
  • ⅓ чаша екстра върджин зехтин 
  • няколко листа от маруля 
  • 6 резена прошуто (или друга сушена шунка), нарязани на тънки филийки 
  • 4 големи яйца, твърдо сварени и разполовени 

Напълнете голяма купа със студена вода и кубчета лед и я оставете настрана. Поставете няколко парчета кухненска хартия върху дъска за рязане или друга повърхност. Поставете шалота в малка купа и го покрийте с 1 супена лъжица оцет. (Една бърза марината ще омекоти вкуса му.) Оставете настрана. За да бланширате аспержите, напълнете голям съд до около ¾ с вода. Добавете чаена лъжичка сол и оставете да заври. Внимателно поставете аспержите във врящата вода и гответе, докато станат хрупкави (3 до 4 минути). С помощта на щипка прехвърлете сварените аспержи в ледената вода. След като аспержите се охладят, сложете ги върху кухненската хартия, за да се отцедят и изсушат. За да направите дресинга, поставете останалата ¼ чаша оцет, босилека, естрагона, пармезана, горчицата, меда, чесъна, солта и черния пипер в малък кухненски робот или блендер и разбийте до гладкост. Добавете зехтина и продължете да блендирате, докато се смесят. За да направите салатата, накъсайте листата от марулята в голяма чиния. Отгоре сложете аспержите, нарязания шалот, прошутото, сварените яйца и овкусете с допълнителни подправки по желание. Залейте с дресинга. (Остатъците от дресинг могат да се съхраняват в хладилник до две седмици.) 

Свързани статии

Салата със суперхрани и брюкселско зеле 

Ще ви трябват:

  • 600 г готов микс за салата (зеленчуци по избор) 
  • 1 ч. ч. сушени боровинки 
  • 170 г обелен шам фъстък 

За дресинга:

  • 3 с. л. балсамов оцет 
  • 3 с. л. чист кленов сироп 
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин 
  • 3/4 ч. л. дижонска горчица 
  • щипка сол 
  • щипка черен пипер 

Смесете готовия салатен микс, заедно с боровинките и шамфъстъка в голяма купа. В малка купа разбийте заедно всички съставки за дресинга, докато солта се разтвори и всички се смесят добре. Изсипете го върху салатата и разбъркайте, докато се смесят. За по-хрупкава салата сервирайте веднага. Ако охладите салатата за няколко часа или до един ден, зеленчуците ще омекнат малко, така че вие избирате варианта, който ви харесва. 

Свързани статии

Салата с тортелини

Необходими продукти:

  • 1 кг пресни или замразени тортелини със сирене (за предпочитане пълнозърнести) 
  • 1 ч. ч. сушени на слънце домати (без олио) 
  • 400 г артишок от консерва 
  • 200 г печени червени чушки
  • 1 ч. ч. чери домати (или 2 зрели домата)
  • 2 глави лук 
  • ½ ч. ч. ситно нарязан пресен босилек 
  • 30 г прошуто
  • щипка сол 
  • щипка смлян пипер

За доматения винегрет: 

  • 2 зрели домата, разполовени и почистени от семките 
  • 2 с. л. оцет от червено вино или 1 с. л. червено вино 
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин 
  • 1 ч. л. сух риган 
  • 1 скилидка чесън, смляна 
  • сол 
  • черен пипер 

Сложете в голям съд вода да заври. Гответе тортелините, докато омекнат (за около 8 до 12 минути) или според указанията на опаковката. Отцедете ги и изплакнете под студена вода. Прехвърлете в друга купа. Междувременно поставете сушените домати в малка купа и ги покрийте с вряща вода. Оставете ги да престоят 30 минути. Отцедете и нарежете на едро. Добавете ги към тортелините заедно с артишока, печените червени чушки, доматите, лука, босилека и прошутото. Подправете със сол и черен пипер. 

За да приготвите доматения винегрет – настържете доматите и махнете ципата. Добавете оцет, зехтин, риган, чесън, сол и черен пипер към доматения сок и разбийте, докато се смесят. Добавете доматения винегрет към салатата с тортелини и разбъркайте. По желание – поднесете я върху канапе от рукола.

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 10 месеца )
Ей сега ще намеря сушени на слънце домати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар