Няколко предложения за елегантни ястия за вашата празнична трапеза

Пригответе пудинг с кроасани

29.12.2023г. / 09 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Можете да посрещнете празниците по много начини, но защо да не го направите със стил? Пренесете усещането за класа не само в облеклото, но и на трапезата. Как да постигнете такъв ефект? В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за елегантни ястия, с които ще блеснете пред вашите гости. А ето ги и тях:

Печена салата от ревен с козе сирене и шамфъстък

Необходими съставки:

  • 250 г стъбла от ревен, нарязани по диагонал
  • ¼ чаша (плюс 1 ч. л.) зехтин 
  • 2 ч. л. гранулирана захар 
  • 2 ч. л. бял винен оцет 
  • 2 ч. л. пресен лимонов сок 
  • 2 ч. л. дижонска горчица 
  • 150 г бейби маруля 
  • 60 г натрошено козе сирене 
  • няколко печени шамфъстъка (нарязани)

Загрейте фурната до 200 градуса. Сложете ревена, заедно с 1 ч. л. зехтин върху покрита с алуминиево фолио тава за печене. Печете във фурната, докато се карамелизира и омекне (около 4 минути). Извадете ревена в купа и го разбъркайте със захарта. Оставете да се охлади до стайна температура. Разбийте заедно оцета, лимоновия сок, горчицата и останалият ¼ ч. ч. зехтин в малка купа. Разбъркайте марулята с ¼ ч. ч. от винегрета и отгоре поръсете с намачкано козе сирене, шамфъстък и ревен.

Свързани статии

Картофено пюре със заквасена сметана 

Необходими съставки:

  • 1 кг картофи (обелени и нарязани на големи парчета) 
  • 6 с. л. масло, плюс още за сервиране
  • ¾ ч. ч. заквасена сметана 
  • ¾ ч. ч. пълномаслено мляко 
  • сол 
  • черен пипер 

Поставете картофите в голяма тенджера и добавете достатъчно студена вода, за да ги покриете. Оставете да заврат и добавете 2 ч. л. сол. Намалете топлината и оставете да къкри, докато омекне (за около 20 до 25 минути). Отцедете картофите и ги върнете в тенджерата. Добавете маслото, заквасената сметана, ¾ чаша мляко, 1 ч. л. сол и ½ ч. л. черен пипер към картофите. Пасирайте до гладкост (добавете още мляко, ако е необходимо). Сервирайте гарнирани с допълнително масло и черен пипер.

Свързани статии

Хлебен пудинг с кроасани и шоколад 

За него ще ви трябват:

  • масло за намазване на съда за печене 
  • 6 големи жълтъка 
  • 2 ч. ч. пълномаслено мляко 
  • 1 ч. ч. сладкарска сметана 
  • 1 ч. ч. гранулирана захар 
  • 1 ч. л. чист екстракт от ванилия 
  • ½ ч. л. сол 
  • ½ ч. л. смляно индийско орехче 
  • 6 кроасана, нарязани на парчета
  • 115 г черен шоколад, нарязан на парчета 

Загрейте фурната до 190 градуса. Намажете с масло подходящ съд за печене. В голяма купа разбийте заедно жълтъците, млякото, сметаната, захарта, ванилията, солта и индийското орехче. Добавете кроасаните и шоколада и разбъркайте, за да се комбинират. Прехвърлете сместа в подготвения съд за печене и печете, докато се стегне и ножът, поставен в центъра, излезе чист (около 30 до 40 минути). Сервирайте десерта топъл или на стайна температура.

Да ви е сладко! 

Свързани статии

Коментирай