Снимка: iStock
Можете да посрещнете празниците по много начини, но защо да не го направите със стил? Пренесете усещането за класа не само в облеклото, но и на трапезата. Как да постигнете такъв ефект? В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за елегантни ястия, с които ще блеснете пред вашите гости. А ето ги и тях:
Печена салата от ревен с козе сирене и шамфъстък
Необходими съставки:
Загрейте фурната до 200 градуса. Сложете ревена, заедно с 1 ч. л. зехтин върху покрита с алуминиево фолио тава за печене. Печете във фурната, докато се карамелизира и омекне (около 4 минути). Извадете ревена в купа и го разбъркайте със захарта. Оставете да се охлади до стайна температура. Разбийте заедно оцета, лимоновия сок, горчицата и останалият ¼ ч. ч. зехтин в малка купа. Разбъркайте марулята с ¼ ч. ч. от винегрета и отгоре поръсете с намачкано козе сирене, шамфъстък и ревен.
Картофено пюре със заквасена сметана
Необходими съставки:
Поставете картофите в голяма тенджера и добавете достатъчно студена вода, за да ги покриете. Оставете да заврат и добавете 2 ч. л. сол. Намалете топлината и оставете да къкри, докато омекне (за около 20 до 25 минути). Отцедете картофите и ги върнете в тенджерата. Добавете маслото, заквасената сметана, ¾ чаша мляко, 1 ч. л. сол и ½ ч. л. черен пипер към картофите. Пасирайте до гладкост (добавете още мляко, ако е необходимо). Сервирайте гарнирани с допълнително масло и черен пипер.
Хлебен пудинг с кроасани и шоколад
За него ще ви трябват:
Загрейте фурната до 190 градуса. Намажете с масло подходящ съд за печене. В голяма купа разбийте заедно жълтъците, млякото, сметаната, захарта, ванилията, солта и индийското орехче. Добавете кроасаните и шоколада и разбъркайте, за да се комбинират. Прехвърлете сместа в подготвения съд за печене и печете, докато се стегне и ножът, поставен в центъра, излезе чист (около 30 до 40 минути). Сервирайте десерта топъл или на стайна температура.
Да ви е сладко!