2 идеи за ястия с по-малко въглехидрати

Пригответе си пикантна сьомга 

25.01.2024г. / 06 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че въглехидратите отдавна са развенчани като „враг номер едно“ на добрата фигура, избягването им за едно или две хранения през деня може значително да подобри работата на храносмилателната ви система и да ви предпази от подуването на стомаха. Ето защо в следващите редове ще ви дадем идеи за две вкусни ястия без въглехидрати. Ако желаете, можете да си приготвите: 

Пикантна сьомга със сусам 

Ще ви трябват:

  • 1/4 ч. ч. соев сос с намалено съдържание на натрий 
  • 2 с. л. препечено сусамово масло 
  • парче джинджифил, обелен и настърган 
  • 1 голяма скилидка чесън
  • 3 с. л. срирача (лют чили сос)
  • 1 голям яйчен белтък 
  • 2/3 ч. ч. бял и/или черен сусам 
  • 4 филета (по 170 г всяко) от сьомга без кожа 
  • 1 ч. ч. майонеза 
  • 2 ч. л. пресен сок от лайм

В голяма купа разбийте соевия сос, олиото, джинджифила, чесъна и 1 супена лъжица срирача. Поставете сьомгата в маринатата. Покрийте и охладете за най-малко 4 часа (може и до 12). Загрейте фурната до 220 градуса. Постелете хартия за печене върху подходяща тава. Поставете белтъка и сусама в 2 отделни плитки купи. Извадете едно филе от сьомга от маринатата, като оставите излишната марината да се отцеди. Потопете в яйчен белтък, след това в сусам, като покриете всички страни. Поставете върху подготвената хартия за печене. Повторете с другите парчета сьомга. Печете сьомгата, докато стане твърда на допир (за около 12 до 15 минути). Междувременно в малка купа разбъркайте майонезата, сока от лайм и останалите 2 супени лъжици срирача. Разделете сьомгата в чинии. Сервирайте с пикантната майонеза.

Свързани статии

Пълнени чушки със сирена и пилешко 

Ще ви трябват:

  • 1 с. л. зехтин екстра върджин 
  • 500 г обезкостени пилешки гърди без кожа 
  • 1 ч. л. готова подправка за чушки 
  • сол 
  • прясно смлян черен пипер 
  • 2 ч. ч. чери домати
  • 2 1/2 ч. ч. настъргана моцарела
  • 3/4 ч. ч. рикота
  • 1/3 ч. ч. настърган пресен босилек (плюс още за гарнитура)
  • 2 скилидки чесън
  • 4 чушки (почистени, без семки) 
  • 1/2 ч. ч. пилешки бульон  
  • балсамова глазура, за поръсване

Загрейте фурната до 180 градуса. В голям тиган на среден огън загрейте олиото. Добавете пилешкото месо и овкусете с готовата подправка, сол и черен пипер. Гответе, докато пилето стане златисто и вече не е розово (около 8 минути). Прехвърлете върху дъска за рязане и оставете да почине 5 минути, след което го нарежете на кубчета. В голяма купа разбъркайте заедно нарязани чери домати, месото, 1 1/2 чаши моцарела, рикота, босилек и чесън и подправете със сол и черен пипер. Напълнете доматената смес в чушките и поръсете отгоре с останалата 1 чаша моцарела. Налейте пилешкия бульон в съд за печене (за да се запарят чушките) и покрийте с фолио. Печете, докато чушките омекнат и сиренето се разтопи (за около 40 до 45 минути). Гарнирайте с още босилек, поръсете с балсамова глазура и сервирайте.

Свързани статии

Коментирай