3 здравословни рецепти за агнешко за Великден

Добавете кускус от карфиол към месото

16.04.2024г. / 11 40ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Дори агнешкото да не е сред най-употребяваните меса за готвене, трябва да признаем, че на Великден всеки го консумира с голямо удоволствие. Ако искате да се насладите на вкусно и здравословно меню, в следващите редове ви предлагаме няколко варианта за приготвяне на агнешко. Ето ги и тях:

Агнешки котлети със сос ромеско, картофи със солена коричка и „портокалови“ моркови 

Необходими продукти:

  • 80 г цели бадеми, печени 
  • 350 г печени червени чушки
  • кората и сока от 1 голям лимон 
  • 1/3 чаша листа от мента 
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин 
  • 3 ч. л. пушен червен пипер 
  • 2 ч. л. каперси 
  • 1/2 ч. л. сушени люти чушки 
  • 1/2 ч. л. чесън на прах 
  • 2 порции (по 8-9 котлета всяка агнешко) 

За картофите:

  • 1/3 чаша листа от риган, нарязани на ситно 
  • 1/4 чаша листа от розмарин, нарязани на ситно 
  • 50 г едри люспи сол 
  • 1 кг пресни картофи, измити добре 

За „портокаловите“ моркови:

  • 30 г масло 
  • 1 голям стрък розмарин 
  • 40 г джинджифил, обелен и нарязан 
  • 2 скилидки чесън
  • 450 г бейби моркови, нарязани, обелени 
  • 150 мл портокалов сок 
  • фино настъргана кора на 1 голям портокал 

Загрейте фурната до 200 – 220 градуса с вентилатор. Поставете решетката на фурната в най-високата точка на вашата фурна и друга – в най-ниската. Поставете решетка върху голяма тава за печене. Застелете втора голяма тава с хартия за печене. Оставете настрана. За картофите със солена кора смесете билки и сол в средно голяма купа. Оваляйте ги, (все още мокри след като сте ги измили), в сместа, като покриете добре. Прехвърлете в застланата тава. За да приготвите сос ромеско, поставете бадемите в кухненски робот и ги разбъркайте, докато станат грубо нарязани. Добавете останалите съставки, с изключение на агнешкото, и разбъркайте до груба паста. Подправете със сол и пипер. Заделете настрана. Загрейте голям дълбок тиган на силен огън. Гответе агнешките котлети един по един, с мазнината надолу (за около 2-3 минути, докато мазнината се стопи наполовина и се образува кафява коричка). Прехвърлете агнешкото върху подготвена тава, като запазите тигана и се уверите, че котлетите стоят изправени и се облягат един на друг. Налейте 2/3 чаши ромеско равномерно върху мазнината върху всеки котлет. Поставете картофите на най-високия рафт на фурната и агнешкото на най-долния. Печете 40-45 минути, докато картофите омекнат, а агнешкото е средно изпечено и е образувало коричка. Оставете агнешкото, покрито с фолио, докато готвите морковите. За морковите – загрейте запазения тиган от агнешкото на висока температура. Добавете масло, розмарин, джинджифил и чесън. След като маслото шупне, добавете морковите. Гответе, като разбърквате от време на време (за около 2 минути). Добавете портокалов сок и 125 мл вода и оставете да заври. Гответе, като разбърквате (за около 5-7 минути), докато морковите омекнат и сосът е намалял. Прехвърлете морковите в чиния за сервиране. Изхвърлете розмарина, джинджифила и чесъна от тигана. Подправете соса. Разбъркайте, изсипете върху морковите, след което поръсете с кората. Почистете излишната сол от кората на картофите и сервирайте с агнешкото месо, останалото ромеско и „портокаловите“ моркови.

Коментирай