3 здравословни рецепти за агнешко за Великден

Добавете кускус от карфиол към месото

16.04.2024г. / 11 40ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Агнешко по провансалски 

Необходими продукти:

  • 125 мл зехтин екстра върджин
  • 4 х 225 г (всяко) агнешки бутчета 
  • 1/2 връзка розмарин
  • 1/2 връзка мащерка
  • 500 г зрели чери домати 
  • 500 г зелен фасул, нарязан 
  • 60 г черни маслини, без костилки
  • сок от 1/2 лимон 

Загрейте фурната на 180 градуса. Загрейте 1 супена лъжица зехтин в голям тиган на средно висока температура. Подправете агнешкото със сол и гответе с кожата надолу за 4-6 минути, докато се карамелизира. Втрийте билките върху агнешкото, като остатъците поставете върху тава за печене. Отгоре сложете агнешко с кожата нагоре и поставете домати около него. Полейте с останалите 100 мл масло и подправете. Печете за 20-25 минути на средна степен или до готовност по ваш вкус. Оставете месото да почине, като го покриете с фолио (не плътно), за около 5 минути. Междувременно бланширайте боба в тенджера с вряща подсолена вода за 30 секунди, след това го отцедете и освежете в студена вода. Нарежете го, след което го прехвърлете в купа, заедно с маслините. Поръсете с лимонов сок и допълнително зехтин, след това подправете и разбъркайте, за да се комбинират. Нарежете агнешкото и сервирайте с боб, маслини и печени домати.

Коментирай