3 здравословни рецепти за агнешко за Великден

Добавете кускус от карфиол към месото

16.04.2024г. / 11 40ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Агнешко печено с кускус от карфиол 

Необходими продукти:

  • 125 мл зехтин екстра върджин 
  • 2 кг агнешка плешка (с кости) 
  • 1 глава лук, наситнена
  • 2 стръка целина 
  • 2 моркова
  • 2 скилидки чесън
  • 1 кг зрели домати
  • 1 чаша бяло вино 
  • 500 мл пилешки или телешки бульон 
  • 1 малка глава карфиол, нарязан на цветчета 
  • 1 малка връзка листа от мента
  • 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно 
  • сок от 1 лимон 
  • малки репички, за сервиране 

Загрейте фурната на 160 градуса. Загрейте 2 супени лъжици олио в огнеупорна тенджера на средно висока температура. Подправете агнешкото, след това гответе, като обръщате, за 6-8 минути, докато покафенее навсякъде. Извадете и оставете настрана. Намалете топлината до средна. Добавете лука, целината и моркова и гответе 3-4 минути, докато омекнат. Добавете чесъна и гответе още 1-2 минути, докато се появи аромат. Добавете доматите, виното и бульона, като остържете дъното на тигана с лъжица. Върнете агнешкото. Оставете да заври, покрийте повърхността с хартия за печене и капак. Върнете във фурната и печете 3 часа или докато всички продукти омекнат. Извадете агнешкото, оставете го да почине и го покрийте с фолио (не прекалено стегнато), докато е готово за сервиране. Върнете тенджерата на котлона, на среден огън, оставете соса да заври и гответе 15 минути или докато се сгъсти. Междувременно, за да направите кускус, поставете карфиол в кухненски робот и разбийте, докато заприлича на малки трохи. Комбинирайте с ментата, лука, лимоновия сок и останалата 1/3 чаша зехтин. Подправете. Поставете в тиган на умерен огън и разбъркайте за около 3-4 минути, докато се затопли. Сервирайте агнешкото с кус-кус, малки репички и редуциран сос.

Да ви е сладко!

Коментирай