3 пролетни рецепти за обяд под 450 калории 

Пригответе си грилована сьомга

26.04.2024г. / 12 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Грилована сьомга на скара с пикантна салца от манго

Необходими продукти:

  • 1 с. л. зехтин 
  • 2 с. л. подправка каджун без сол 
  • 3/4 ч. л. сол
  • 4 филета от сьомга по (142 г всяко) без кожа 
  • 1 манго
  • 1 малко авокадо
  • 1 киви, обелено и нарязано на ситно 
  • 1 малък шалот, нарязан на ситно 
  • 1/2 малка люта чушка
  • кориандър
  • 4 с. л. сок от лайм 
  • 1 с. л. зехтин с шафран

Комбинирайте зехтина и подправката каджун в голяма купа. Добавете сьомгата и внимателно я овъргаляйте в пастата от подправки, за да се покрие. Поставете филетата в чиния с кожата надолу и подправете с 1/2 чаена лъжичка сол. В средна купа смесете останалата 1/4 чаена лъжичка сол със ситно нарязани манго, авокадо, киви, шалот, лютата чушка, кориандър и сок от лайм. Минете решетките за грил или грил тигана с хартиена кърпа, навлажнена с шафраново масло. Включете грила или грил тиган на средно висока степен, докато се загрее. Включете кухненския вентилатор, ако готвите на печка. Поставете филетата върху скарата/грил тигана с кожата нагоре и гответе 3–4 минути. (Не местете филетата през това време или може да залепнат.) Обърнете филетата и гответе с кожата надолу, докато рибата стане средно изпечена в центъра (около 3 минути). Прехвърлете рибата в чинии и сервирайте със салцата, поръсена отгоре.

Съвет: за да запазите рибата влажна, оставете кожата ѝ, но просто не я яжте.

Порции: 4

Хранителна стойност (на порция): Калории: 464; Обща мазнина: 25 г; Наситени мазнини: 5 г; Мононенаситени мазнини: 13 г; Въглехидрати: 14 г; Диетични фибри: 4 г; Захар: 7 г; Протеин: 41 г.

Свързани статии

Коментирай