Снимка: iStock
Киноа и яйчен белтък със зеленчуци
За нея ще ви трябват:
За да сготвите киноата, сложете 1 1/2 чаши вода да заври в малка тенджера, след което добавете киноата. Оставете да заври, намалете котлона до минимум и покрийте. Гответе 15 минути, докато водата се абсорбира и киноата омекне. (Киноата може да се приготви до четири дни предварително и да се съхранява в хладилник). Загрейте отново на котлона или в микровълновата фурна, преди да използвате. В чаша разбийте зехтина, балсамовия оцет и кленовия сироп. Подгответе зеленчуците. Поставете около 3/4 чаша киноа във всяка от четирите купи, след това подредете тиквички, грах и спанак върху всяка купа. Полейте с около една супена лъжица от сместа от зехтин. Разбийте белтъците, яйцето и пармезана в малка купа. Поставете малък тиган с незалепващо покритие на среден огън и напръскайте със зехтин. Добавете белтъците и използвайте гумена шпатула, за да обърнете и разбъркате яйцата, докато се приготвят. Разпределете яйчената смес между четирите купи, около 1/3 чаша на купа, и сервирайте.
Порции: 4
Хранителна стойност (на порция): калории: 301; общо мазнини: 12 г; наситени мазнини: 2 г; мононенаситени мазнини: 6 г; въглехидрати: 35 г; диетични фибри: 5 г; захар: 5 г; протеин: 15 г.
Да ви е сладко!