4 рецепти, с които да употребим козунаците от Великден

Направете си козуначен крем карамел

07.05.2024г. / 11 24ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

След края на Великден, вероятно сте се оказали затрупани с огромни количества козунаци. Как да ги „преработите“ и да ги използвате отново?

Вижте няколко лесни рецепти за това.

Суфле от стар козунак 

Ще ви трябват: 

За суфлето:

  • 250 г стар козунак
  • 5 яйца на стайна температура
  • 120 г кафява захар
  • 50 г бял шоколад
  • масло за намазняване на формите за печене
  • щипка сол

За декорация:

  • портокалова кора
  • 20-30 г лешници 
  • 100 г ягоди

Загрейте фурната на 100 градуса и нарежете козунака на крутони. Печете в тава, покрита с хартия за печене, докато изсушите крутоните (около час). Готовите крутони оставете настрана, докато се охладят напълно, след което блендирайте, докато получите брашно. Увеличете температурата на фурната на 180 градуса. Разтопете шоколада на водна баня като непрекъснато разбърквате, оставете настрана.

Отделете белтъците от жълтъците и с помощта на миксер започнете разбиването на жълтъците на ниска степен като малко по малко добавите и 75 г от захарта. Увеличете скоростта на средна към висока и продължете да разбивате, докато жълтъците утроят обема си.

Намалете миксера на ниска скорост и бавно добавете разтопения и вече охладен шоколад към сместа с жълтъците до гладка, еднородна смес. С помощта на силиконова шпатула добавете малко по малко цялото брашно, докато се усвои от сместа. В друга купа разбийте белтъците с щипка сол на средна степен за няколко минути, докато белтъците се надигнат. Без да изключвате миксера, добавете малко по малко останалата захар – 45 г и продължете с разбиването.

Добавете 1/3 от белтъчената смес към тази с жълтъците и разбъркайте добре, за да отпуснете сместа. Сместа трябва да е напълно гладка и хомогенна. Разпределете сместа в 3 или 4 (в зависимост от големината) предварително намазнени с масло форми за суфле. Печете върху тава докато суфлетата се надигнат и станат златисти по краищата, а центърът е още не напълно изпечен (около 12-13 минути за течно суфле, 14-15 за средно изпечено и 16-18 за много добре изпечено).

Сервирайте всяко суфле, като декорирате с портокалови корички, настърган бял шоколад, начупени лешници и парченца свежи ягоди.

Свързани статии

Коментирай