Снимка: iStock
Торта от стар козунак
Необходими продукти:
За яйчения крем:
За тортата
За яйчения крем: отделете 100 мл от млякото. В тенджера на не много силен котлон сгорещете останалото мляко със захарта и бъркайте междувременно, докато тя се разтвори.
В купичка смесете до хомогенна смес останалото мляко, яйцата, брашното. Трябва да получите не много гъста каша. Изсипете тази каша в горещото мляко преди да е завряло и бъркайте енергично, за да не загори и да няма буци. Ако се притеснявате, че млякото е пред завиране, отстранете за малко съда от котлона и така изсипвайте кашата в млякото. Когато заври, бъркайте много енергично до сгъстяване и отстранете от котлона. Добавете маслото, за да обогатите вкуса, и разбъркайте. Захлупете съда, за да не става кора. Във форма с ринг постелете дъното и стените с прозрачно домакинско фолио. Наредете по дъното и стените козунака, като запълвате пролуките с парчета козунак. Със 150-те мл мляко намокрете козунака.
Оставете крайшниците, като ги натрошите на ситно и сгъстите крема с трохите от тях. Изсипете горещия крем във формата и покрийте с фолио. Оставете да се охлади за през нощта. На сутринта декорирайте с избраните от вас продукти за декориране.
Да ви е сладко!