4 рецепти, с които да употребим козунаците от Великден

Направете си козуначен крем карамел

07.05.2024г. / 11 24ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Торта от стар козунак 

Необходими продукти: 

За яйчения крем:

  • 1 л прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1 ч. ч. захар 
  • 7 с. л. брашно
  • 70-80 г масло
  • ванилия по желание

За тортата

  • 1 стар козунак
  • 150 мл мляко
  • шоколад за украса
  • шоколадови пръчици
  • плодове за украса по желание (ягоди, боровинки, малини)

За яйчения крем: отделете 100 мл от млякото. В тенджера на не много силен котлон сгорещете останалото мляко със захарта и бъркайте междувременно, докато тя се разтвори.

В купичка смесете до хомогенна смес останалото мляко, яйцата, брашното. Трябва да получите не много гъста каша. Изсипете тази каша в горещото мляко преди да е завряло и бъркайте енергично, за да не загори и да няма буци. Ако се притеснявате, че млякото е пред завиране, отстранете за малко съда от котлона и така изсипвайте кашата в млякото. Когато заври, бъркайте много енергично до сгъстяване и отстранете от котлона. Добавете маслото, за да обогатите вкуса, и разбъркайте. Захлупете съда, за да не става кора. Във форма с ринг постелете дъното и стените с прозрачно домакинско фолио. Наредете по дъното и стените козунака, като запълвате пролуките с парчета козунак. Със 150-те мл мляко намокрете козунака.

Оставете крайшниците, като ги натрошите на ситно и сгъстите крема с трохите от тях. Изсипете горещия крем във формата и покрийте с фолио. Оставете да се охлади за през нощта. На сутринта декорирайте с избраните от вас продукти за декориране.

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай