3 рецепти с агнешкото от Великден

Направете си гирос с агнешко

07.05.2024г. / 11 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Гирос с агнешко

Ще ви трябват:

  • 1 глава лук, нарязан на ситно 
  • 5 скилидки чесън (3 смлени, 2 остават цели) 
  • 1 ч. ч. листа пресен риган или 2 ч. л. сушен риган 
  • сол 
  • смлян черен пипер 
  • 1 кг печено агнешко месо 
  • 450 мл кисело мляко 
  • 1 краставица, настъргана на ренде 
  • 2 с. л. наситнен копър или джоджен 
  • арабски хляб или пити затоплени за сервиране 
  • нарязани домати, за сервиране 
  • нарязана зелена салата, за сервиране 
  • нарязан на ситно червен или жълт лук за сервиране

Загрейте фурната до 180 градуса. Застелете тава за печене с фолио. Смесете лука, 2 цели скилидки чесън, риган, 1 с. л. сол и ½ ч. л. черен пипер в купата на кухненски робот. Прехвърлете в тавата за печене или запечете на тиган. Междувременно направете соса дзадзики: в средна купа разбъркайте заедно киселото мляко, краставицата, останалите 3 скилидки смлян чесън, копъра и 1 чаена лъжичка сол. Охладете до готовност за употреба. Загрейте фурната до висока степен и поставете решетката в най-високата позиция. Постелете тава за печене с ръбове с фолио. Наредете хляба напречно. Сглобете сандвичите, като поставите няколко ивици месо върху плосък хляб или пита и ги залеете със сос дзадзики, маруля, нарязан домат и нарязан лук.

Да ви е сладко!

Коментирай