3 ползи от наторяването с яйчени черупки

Как да подхраните почвата с тях

06.06.2024г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога бе последният път, в който приготвихте нещо вкусно с яйца? Вероятно сте чували, че черупките на яйцата са чудесно допълнение към отглеждането на вашите растения.

Вижте защо.

1. Яйчените черупки понижават киселинността на почвата. Много видове растения имат нужда от ниска киселинност в почвата, за да абсорбират хранителни вещества и да предотвратят токсични елементи като алуминия. Черупките от яйца са богати на калциев карбонат, за който е известно, че допринася за понижаване на нивата на pH на почвата, което я прави по-алкална.

2. Черупките на яйцата намаляват риска от гниенето в края на цъфтежа. Някои растения, като доматите, могат да развият черни петна по краищата на плодовете си поради дефицит на калций. Добавянето на калций от тора с помощта на яйчени черупки може да помогне на плодните растения да процъфтяват и да се избегне гниене в края на цъфтежа.

Свързани статии

3. Яйчените черупки насърчават растежа на корените. Калциевият карбонат в яйчените черупки помага за укрепване на корените на растението, така че то да расте по-бързо и по-силно.

Така нареченият тор от яйчени черупки може да бъде ефективен за подхранване на много растения, като плододаващи видове и зеленчуци, като ябълки, ягоди, марули, краставици и патладжани. Освен това ще подсили някои цветя, както многогодишни, така и едногодишни, като рози и хризантеми. Смята се че торът е подходящ и за сукуленти, но му липсва азот, от който може да се нуждаят някои от тях.

От друга страна, за допълнителния калций в тора с черупките от яйца се смята, че може да навреди на някои външни и стайни растения, като здравец, теменужки, азалии и други киселиннолюбиви растения. Избягвайте да използвате тор с яйчени черупки при отглеждането на зеле, боб и спанак.

Свързани статии

Как може да ползвате яйчените черупки?

Има много възможности, ето някои от тях.

Първи „саксии“ за вашите семена – Яйчените черупки са отлични, биоразградими саксии за семената. Важно е предварително да измиете със студена или хладка вода и да подсушите черупките. След това внимателно пробийте дренажен отвор в дъното, преди да ги напълните с начална смес за семена и да засеете семената си, както обикновено.

Можете просто да засадите цялата яйчена черупка директно в земята, за разлика от пластмасовите контейнери за покълване на семена. Освен това те осигуряват допълнителна доза калций на разсада.

Направете си бързо и лесно тор – Измийте черупките и ги отцедете от водата. Сложете ги в тава върху хартия за печене. Печете на 180 градуса за около 20 минути. След това смелете черупките, като ползвате кухненски робот, мелачка. Получавате прахообразна смес, от която може да добавите малко количество към почвата на растенията и след това да полеете с малко вода.

Натрошете измити и подсушени черупки от яйца. Поръсете с тях около периметъра на вашите градински лехи или около отделни растения, за да създадете бариера, която да ги пази от нежелани гости, като охлювите например.

Подобно на това, че действат като чудесен органичен тор, черупките от яйца могат да се използват и за компостиране. Те ще добавят калций и различни други микроелементи към компоста ви. Според някои източници, яйчените черупки също могат да бъдат полезни за червеите, тъй като те се нуждаят от песъчинки, за да смилат храната си.

Снимка: iStock

По материали от masterclass.com; idealhome.co.uk

Коментирай