Унищожете плевелите в градината с натурални средства

Направете си сами препарат против плевели 

27.06.2024г. / 14 52ч.
Мария Василева
Градината има нужда от грижи. Снимка: istock

Градината има нужда от грижи. Снимка: istock

Плевелите са паразитни растения - това означава, че те се нуждаят от помощта на растение гостоприемник, за да получат хранителни вещества и да растат. С други думи, те използват основната култура като свой гостоприемник и се конкурират с него за всички необходими хранителни вещества, които пречат на растежа му. Да не говорим, че те спомагат и за развъждането на насекоми и патогени, които атакуват растенията, което пък води до по-нататъшното им разграждане.

В резултат на това, вие трябва да плевите редовно градината си, за да осигурите добрто ѝ здраве.

А ето и няколко натурални средства, които ще ви помогнат да се отървете от плевелите:

Направете си унищожител за плевели 

Въпреки че оцетът е основната съставка в този унищожител на плевели, добавянето на няколко капки препарат за съдове помага на оцета да се придържа към плевелите и да прониква по-ефективно.

Необходими материали:

  • 3.8 литра оцет;
  • 1 супена лъжица препарат за съдове;
  • 1 чаша сол (по избор).

Напълнете контейнер с бял оцет. Добавете една супена лъжица препарат за съдове към него. По желание изсипете 1 чаша сол. Разтворът се разбърква старателно, докато съставките се комбинират добре. Изсипете желаното количество в градинска пръскачка. Добавянето на сол към този оцетен унищожител на плевели не е задължително, но може да даде допълнителен тласък на решението на вашия проблем.

Солта може да помогне за дехидратирането и унищожаването на плевелите. Все пак, бъдете внимателни с нея, тъй като тя ще промени pH и ще навреди на околната почва, ако се използва в излишък.

Свързани статии

Мулчиране 

Мулчирането е процес на равномерно покриване на повърхността на почвата (земята) с мулч. Това се прави с основната цел да се подобри здравето ѝ. Докато органичният мулч е смес от мъртви листа, компост, окосена трева, сламки, клонки и зеленчукови остатъци, неорганичният мулч включва камъни и пластмасови листове.

За разлика от органичния мулч, неорганичният мулч не се разгражда. Предимствата на мулчирането са, че то предотвратява ерозията на почвата, намалява покълването на плевелите и блокира растежа им. По този начин се регулира температурата на почвата, тъй като мулчирането я предпазва от прекалено затопляне или студяване.

Този метод осигурява и храна за почвените организми, които в крайна сметка ще се разложат, връщайки повече хранителни вещества обратно в почвата. По този начин той помага и за задържане на влагата в почвата и я предпазва от пряката слънчева светлина.

Тъй като почвата не е напълно открита, така се свежда до минимум твърде бързото й изсъхване. Мулчирането прави градината да изглежда по-спретната, като помага на всички цветове да изпъкват повече в контраст. 

Използване на агротекстилен плат за градина

Както всички растения, плевелите се нуждаят от слънчева светлина и въздух, за да растат. Използването на плат за озеленяване блокира лъчите и ограничава необходимостта от използване на вредни химикали за борба с тях. Тази тъкан също така позволява на водата да прониква през нея, така че хидратацията на почвата не е проблем. За двойна защита срещу плевели, използването на мулч върху тъканта за озеленяване е чудесен вариант. Ако искате да използвате по-естествен метод, просто заменете плата с вестник и картон.

Свързани статии

Коментирай
Свободно време