Как да премахнете петна от слънцезащитен крем?

Първо попийте мазнината от продукта 

28.06.2024г. / 14 40ч.
Мария Василева
Хитрини за премахване на петна. Снимка: istock

Хитрини за премахване на петна. Снимка: istock

Със сигурност след края на лятната ваканция ще се окажете поне с няколко дрехи, които ще са станали "жертва" на слънцезащитните кремове. Как да отстраните петната от слънцезащитен крем?

Изпълнете следните стъпки: 

Изчакайте, докато слънцезащитният крем изсъхне напълно

Преди да облечете банския си костюм или да се облечете, изкачайте крема да попие добре. Освен това, когато нанасяте повторно, внимавайте да не докосвате вашите ръкави и деколтета. Тъй като слънцезащитният крем е продукт на маслена основа, първата стъпка е да премахнете маслото от продукта. Обърнете дрехите отвътре и изплакнете петното под студена течаща вода.

Направете разтвор от топла вода и течен препарат за съдове и попийте петното с него, като работите от външните краища навътре. Изплакнете добре мястото със студена вода.

Изперете както обикновено, като използвате силен перилен препарат. Не поставяйте дрехи в сушилнята, докато не сте сигурни, че петното е отстранено, тъй като интензивната топлина може да остави петното. Ако е необходимо по-нататъшно третиране, можете да използвате накисване на дрехите за една нощ в разтвор от студена вода и белина на основата на кислород, смесени според указанията на опаковката. 

Как да премахнете петна от слънцезащитен крем от автомобилни седалки и мебели 

Трябва да се тревожите не само за дрехите на вашето семейство. Слънцезащитният крем често попада върху седалките на колата и мебелите, като дивана в хола.

Първото нещо, което трябва да направите в този случай, е да прочетете предложенията на производителя за почистване. Инструкциите на етикета за грижа ще варират в зависимост от материала, от който са изработени мебелите.

Някои мебели може да изискват професионално почистване. Ето някои съвети за почистване:

  • смесете 1 чаена лъжичка препарат за миене на съдове, 1 супена лъжица бял оцет и 1 чаша топла вода и ги поставете в малка спрей бутилка.
  • добавете 1 чаена лъжичка сода за хляб и бързо завийте горната част на спрей бутилката. Содата за хляб и оцетът ще създадат много мехурчета, когато се комбинират.
  • напръскайте бяла кърпа с почистващия разтвор и внимателно попийте и разтрийте всички петна по тъканта. Друга възможност е да избършете цялата мебел с разтвора за добро дълбоко почистване.
  • оставете плата да изсъхне.

Свързани статии

Премахнете петна от слънцезащитни продукти от килими и тапицерия 

Попийте излишния слънцезащитен крем. Домакинската хартия е чудесна за такива задачи, тъй като е силно абсорбираща. Вашата цел тук е да се отървете от възможно най-много масло, което се съдържа в продукта.  Ето защо трябва да продължите да попивате, докато не видите, че вашата хартиена кърпа вече не попива.

Покрийте петното с продукт, който абсорбира добре. Содата за хляб, талкът и царевичното нишесте са отлични абсорбенти. Те могат да попият излишното масло от почти всеки материал, в който влязат в контакт. Затова поръсете обилно зацапаното място с един от тях. Оставете абсорбента да престои и след това почистете с прахосмукачка зацапаната зона. Оставете сместа за 15 минути. Това трябва да е достатъчно, но ако искате да сте сигурни, просто проверете дали пудрата е влажна.

Ако е така, това означава, че абсорбентът е свършил работата си и е попил излишното масло. Сега можете да изчистите с прахосмукачка зацапаната зона, за да премахнете всички следи от пудрата. Отстраняването на абсорбентите е позволено при третиране на тъкани, които могат да се перат, но не се препоръчва, когато става въпрос за килими и тапицерии.

Използвайки четка, рискувате да вкарате и абсорбента, и слънцезащитния крем по-дълбоко в материала. Използвайте чиста кърпа и разтворител за химическо чистене, за да почистите зацапаната зона с гъба. Използвайте нежни движения и се уверете, че не натискате разтворителя в оцветения материал.

Вашата цел е да премахнете слънцезащитния крем, а не да го замените с разтворителя за химическо чистене. Продължавайте да бършете, докато покриете цялата оцветена зона. Ако петното все още се вижда, опитайте да го отстраните с вода и препарат за съдове. Просто смесете 2 чаши (470 ml) студена вода с 1 супена лъжица (15 ml) препарат за съдове. С помощта на този разтвор и чиста кърпа почистете зацапаната зона с гъба, докато премахнете петното напълно.

Отстранете остатъчния разтворител за химическо чистене с чиста кърпа и вода. Не искате вашият килим или тапицерия да задържат миризми или да се повредят поради химикали в разтворителя. Затова накиснете кърпата във вода и я разтрийте внимателно върху зацапаната зона. Повторете, докато премахнете всички следи от разтворителя. Ако не искате да използвате разтворител за химическо чистене, можете вместо това да оставите абсорбента да престои по-дълго. Трябва да го оставите поне 6 часа, преди да го вакуумирате. След като приключите с прахосмукачката, петното трябва да е изчезнало. 

Свързани статии

Коментирай