3 нискокалорични ястия, които ще ви заситят 

Пригответе си салата с круши

12.07.2024г. / 13 00ч.
Мария Василева
Салата с круши, орехи и сирене. Снимка: istock

Салата с круши, орехи и сирене. Снимка: istock

Ако следвате естествения ритъм на тялото си, ще установите, че през лятото нямате нужда от тежки и прекалено питателни храни. Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко леки ястия, които са полезни, нискокалорични и засищащи. Кои са те?

Златна пилешка супа с куркума

Необходими продукти:

  • 2 броя обезкостени пилешки гърди без кожа (филе „пеперуда“)
  • 1 малка консерва нахут (ако нямате нахут, може да го замените с бял боб)
  • 1 литър пилешки бульон 
  • 2 сладки картофа  
  • 1 глава лук
  • 2 моркова 
  • 2 с. л. зехтин  
  • 1 ч. л. смлян джинджифил
  • 1 малка консерва кокосово мляко
  • 150 г зеле (или шепа спанак)
  • 2 скилидки чесън
  • 150 г зелен грах
  • 1 нарязана чушка 
  • куркума 
  • щипка мащерка 
  • стрък целина
  • кимион
  • сол 
  • черен пипер 

Добавете зехтина в подходящ тиган или голяма тенджера на среден огън и запържете лука, морковите и целината за 3-4 минути или докато лукът стане полупрозрачен. Разбъркайте чесъна, джинджифила, кимиона, куркумата, мащерката и гответе още минута-две. След това добавете бульона, пилето и нарязаните сладки картофи. Оставете да къкри на средно силен огън с капак за 20-25 минути, за да се сготви напълно месото. Извадете свареното пиле от тенджерата и го наситнете с 2 вилици върху дъска за рязане. Добавете месото обратно в тенджерата и сложете нахута, зелето и кокосовото мляко. Оставете да къкри още няколко минути, за да се затопли нахутът. Овкусете и подправете със сол и черен пипер.

Свързани статии

Тосканска доматена супа 

За нея ще ви трябват:

  • 1 голяма консерва домати
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън 
  • 2 моркова
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 1 малка консерва нахут (ако нямате нахут, можете да го замените с бял боб или маслен боб)
  • 150 г крутони (или нарежете на кубчета еднодневен или стар хляб, за да сгъстите супата)
  • 2 ч. л. зехтин 
  • 30 г пармезан 
  • шепа босилек
  • сол 
  • пипер 


Сложете зехтина, заедно с нарязаните на кубчета моркови и лук в голям съд на средно висока температура. Запържете, докато лукът стане прозрачен. Разбъркайте чесъна и гответе още 1 минута. Междувременно добавете консервираните домати в голяма купа и ги намачкайте на ръка. Добавете ги в тенджерата, заедно с бульона, нахута и босилека. Задушете и тогава добавете хляба. Задушете докато хлябът омекне. Добавете ½ от супата в блендер и пюрирайте до гладкост. Разбъркайте обратно, заедно с останалата част от супата. Сервирайте с пармезан, зехтин и още листа пресен босилек.

Свързани статии

Салата с круши, орехи и горгонзола 

За нея ще ви трябват:

  • 250 г рукола
  • 2 средно големи круши
  • 1 ч. л. наситнен копър
  • 30 г орехи
  • 60 г сирене горгонзола
  • 50 г къпини (можете да използвате семена от нар или сушени боровинки) 
  • 1 ч. л. готов балсамов винегрет
  • сол 
  • черен пипер на вкус

Измийте вашата рукола, ако е необходимо. Нарежете и добавете всичките си съставки за салата в голяма купа. Разбъркайте и сервирайте.

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай