Трикове, с които ще почистите душ кабината

Използвайте разтвор с оцет

14.07.2024г. / 05 30ч.
Мария Василева
Лесни трикове за почистване на душ кабината. Снимка:istock

Лесни трикове за почистване на душ кабината. Снимка:istock

Ако се чудите как да върнете блясъка на душ кабината, следващите редове са за вас. Поддържането на вашата душ кабина искрящо чиста е от решаващо значение за приятната среда в банята. Занемарената душ кабина може да се превърне в място за размножаване на бактерии и мухъл, потенциално водещо до здравословни проблеми като дразнене на кожата, алергии и респираторни проблеми. Освен това, редовното почистване поддържа вашата душ кабина чиста, подобрявайки цялостния външен вид на банята ви.

Какво ще ви трябва, за да почистите добре?

  • Мека кърпа или гъба 
  • Бял оцет и вода 
  • Препарат за почистване на стъкла 
  • Сода за хляб 
  • Неабразивна четка за почистване или четка за зъби
  • Гумени ръкавици 

Как да почистите душ кабината?

След всеки душ използвайте мека кърпа или чистачка, за да избършете стъклото и вратата. Тази ежедневна рутина предотвратява натрупването на водни петна и сапунена пяна.

Поне веднъж седмично напръскайте с препарат за почистване на стъкла върху стъклото на душ кабината и го оставете за минута. Използвайте неабразивна почистваща четка или четка за зъби, за да изтъркате внимателно препарата за стъкло в напръсканите зони. Избършете стъклото на душ кабината с мека суха кърпа.

Веднъж месечно извършвайте дълбоко почистване, като почиствате специфични компоненти на душ кабината. За да почистите стъклото, си пригответе натурален разтвор: смесете равни части бял оцет и вода, нанесете разтвора върху стъклото. Използвайте мека кърпа или гъба, за да изтъркате внимателно стъклото. Изплакнете стъклото с вода и го избършете на сухо.

Свързани статии

Почистване на вратата и релсите: първо, ако е възможно, отстранете вратата на душа за по-лесно почистване. Пригответе си разтвор: смесете разтвор на бял оцет и вода. Използвайте четка за почистване, потопена в разтвора, за да почистите вратата и релсите. Изплакнете с вода и подсушете. Поставете отново вратата.

Сложете си гумени ръкавици. Използвайте дренажна змия или тънка телена закачалка, за да премахнете косми и остатъци и си пригответе разтвор от сода за хляб и оцет: за целта – изсипете 1 супена лъжица сода за хляб, последвана от малко дестилиран бял оцет в канала. Изчакайте, след това изплакнете с гореща вода.

Използвайте подходящ почистващ препарат за баня, за да почистите повърхността на вашата душ кабина. Следвайте инструкциите на продукта за най-добри резултати. Ако предпочитате естествени почистващи разтвори, можете да използвате смес от сода за хляб и вода, за да направите паста за търкане. Често срещани грешки, които трябва да избягвате: избягвайте използването на абразивни четки или бръснарски ножчета, които могат да надраскат стъклото. Не използвайте амоняк, флуороводородна киселина или продукти на базата на фосфорна киселина върху стъкло и защитните покрития.

Съвети за поддържане на чиста душ кабина:

  • избърсвайте стъклото и вратата след всеки душ;
  • поддържайте душ кабината добре вентилирана, за да намалите развитието на мухъл и плесен;
  • почиствайте незабавно всеки появил се мухъл или плесен.

Свързани статии

Коментирай