Как да премахнете неприятната миризма от хавлиите?

Влагата предразполага развитието на гъбички и бактерии

19.07.2024г. / 09 33ч.
Мария Василева
Съвети как да махнете миризмата от кърпите. Снимка: istock

Съвети как да махнете миризмата от кърпите. Снимка: istock

Меките и добре ухаещи хавлии могат да бъдат част от вашето ежедневно спа изживяване. Но какво да правите, ако те са загубили от своя „чар“ и вместо това са станали груби и неприятни на допир? Вижте в следващите редове как да премахнете неприятните миризми от хавлиите.

Миризмата на мухъл, който идва от вашата кърпа е същият проблем, който възниква, когато главите на мопа или гъбите за почистване не изсъхват напълно между употребите. Топлата и влажна среда благоприятства развитието на гъбички и бактерии. Това се случва, когато оставите влажна кърпа, събрана на топка в коша за пране или на пода на банята. Окачването на хавлията може да позволи на въздуха да циркулира и да я изсушите след всяка употреба. Това е и най-добрият начин за предотвратяване на появата на неприятни миризми.

Какво ще ви е необходимо?

  • Простор 
  • Топки за тенис или топки за сушилня от вълна (по избор) 
  • Сода за хляб
  • вода 
  • Оцет 

Как да премахнете миризмите на плесен от хавлиите?

Понякога дори когато се опитвате да предотвратите появата на миризми, кърпите ви пак могат да миришат леко. Ако това се случи, опитайте тези съвети.

Машинно пране с оцет 

Пуснете кърпите си през редовен цикъл с много топла или гореща вода, заедно с обичайния си перилен препарат и 1/2 до 1 чаша оцет като естествен омекотител за цикъла на изплакване.

Машинно пране със сода за хляб 

Пуснете отново кърпите през редовния цикъл, като този път използвате само половин чаша сода за хляб – без перилен препарат или омекотител. Само содата би трябвало да свърши работа.

Изсушете кърпите си 

След като приключите с процедурата с оцет и сода за хляб, трябва да изсушите кърпите си. Сложете кърпите в сушилнята, заедно с една или две нови или много чисти топки за тенис или топки за сушене от филцова вълна. Топките ще направят кърпите по-меки. Закачете ги да изсъхнат на въздух – влагата е виновникът номер едно за неприятните миризми.

Свързани статии

Съвети за поддържане на кърпите без миризма 

Тъй като влагата е огромен фактор за миризмите на кърпите, разберете кой член на семейството е виновникът за оставянето на кърпи мокри или на пода. Също така е важно бързо да поставите кърпите от пералнята в сушилнята. Почиствайте редовно филтъра за мъх, за да сте сигурни, че сушилнята ви работи възможно най-ефективно. Ако забележите, че сушенето на кърпите отнема много време, може да имате проблем или с пералнята, оставяща твърде много вода в тях, или пък със сушилнята.

Свързани статии

Коментирай