8 неща, които можете да почистите перфектно с кислородна вода

Премахнете неприятните миризми от хладилника

22.08.2024г. / 11 00ч.
Мария Василева
Можете да използвате водороден прекис, за да се борите с мухъла. Снимка: istock

Можете да използвате водороден прекис, за да се борите с мухъла. Снимка: istock

Ако търсите алтернативи за почистване у дома, сигурно сте чували за магичните свойства на кислородната вода (позната и като водороден пероксид или прекис). Какво можете да почистите с него?

Рафтове и готварски плотове

Направете си сами почистващ препарат за кухня по същия начин, по който бихте направили с многофункционален дезинфектант и го използвайте всяка вечер след вечеря.

Премахнете мазнината

Опитвате се да премахнете полепналата мазнина? Комбинирайте водороден прекис със сода за хляб (безопасна комбинация), оставете пастата да престои върху мазнината за една нощ и използвайте неабразивна гъба, за да изплакнете на сутринта.

Свързани статии

Огледала и стъкла 

Искате лесен и естествен начин за почистване на прозорците, огледалата и стъклените повърхности в дома ви? Просто ги напръскайте с водороден прекис и ги избършете с кърпа без мъх (или нагънат вестник, ако имате такъв). Те ще останат с блясък без ивици и без излагане на излишни химикали.

Съдомиялната

Без значение колко често я пускате, съдомиялната машина може да излъчва странна миризма от време на време. Разбира се, можете да почистите съдомиялната си с оцет или белина, но ако и двете ви свършват, водородният прекис може да помогне. Поставете четвърт чаша пероксид в подходящ съд върху горната поставка на съдомиялната машина, докато е празна, и пуснете цикъл на висока температура, за да елиминирате всичко, което причинява миризмата, било то бактерии или плесен. Можете също така да напръскате малко пероксид в гуменото уплътнение и труднодостъпните места, след като програмата приключи.

Свързани статии

Килими, пътеки и тапицерия 

Водородният пероксид може да работи за премахване на петна върху тъкани в цялата къща. Започнете с тестване на дискретно място върху килима, пътеката или меката мебел и след това продължете да използвате същия метод, както бихте направили за третиране на дрехи. За допълнителна сила за премахване на петна върху килими, можете да комбинирате пероксид със сапун или пара.

Хладилникът

Следващия път, когато разчистите и реорганизирате хладилника, възползвайте се от възможността да дезинфекцирате вътрешността, докато е празна. Нанесете водороден прекис върху кърпа или гъба и избършете рафтовете, чекмеджетата, страничните стени и уплътнението на вратата. Така ще се отървете и от миризмите в хладилника.

Стайните растения 

Ако вашите любими стайни растения са се заразили с гъбички (познати като кореново гниене) или вредители, напръскайте засегнатите области със смес от една част водороден прекис и три до четири части вода. Можете също да почистите вашите инструменти за подрязване с пероксид, за да ги дезинфекцирате и да предотвратите разпространението на болестта от растение на растение.

Свързани статии

Премахнете мухъла

Можете да използвате водороден прекис, за да се борите с мухъла в дома си. Напръскайте 3% водороден прекис върху мястото, където има мухъл, като завеса за душа или ъглите на банята и го оставете да престои поне 10 минути. След това изтъркайте петното с гъба или четка, докато изчезне. Изплакнете мястото с вода и го подсушете, за да не създадете среда за развитие на мухъл. Забележка: Мухълът е алерген, така че преди да го почиствате, сложете маска и предпазни очила.

Свързани статии

Коментирай
Свободно време