4 рецепти за хляб без брашно 

Опитайте бананов хляб

06.09.2024г. / 05 00ч.
Мария Василева
4 рецепти за хляб без брашно. Снимка: istock

4 рецепти за хляб без брашно. Снимка: istock

Независимо дали имате да сваляте някой излишен килограм или просто искате да се погрижите за здравето си, в следващите редове ще ви предложим няколко вкусни алтернативи на класическия хляб, но без глутен. Ето ги и тях:

Бананов хляб без глутен 

Необходими продукти:

  • спрей за готвене 
  • 2 банана (големи, много узрели, добре намачкани) 
  • 1/3 ч. ч. зехтин 
  • 1/2 ч. ч. гранулирана захар 
  • 1/4 ч. ч. кафява захар 
  • 2 големи яйца 
  • 1/2 ч. л. екстракт от ванилия 
  • 1 ч. ч. брашно от кафяв ориз 
  • 1/2 ч. ч. овесено брашно 
  • 2 с. л. царевично нишесте 
  • 1 ч. л. канела 
  • 1 ч. л. бакпулвер 
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат 
  • 1/2 ч. л. сол

Загрейте фурната до 180 градуса. Напръскайте подходяща за печене на хляб тава със спрей за готвене. Оставете настрана. Поставете намачканите банани, зехтина, гранулираната захар, кафявата захар, яйцата и екстракта от ванилия в голяма купа за смесване. Разбийте енергично, докато стане гладка смес. Добавете брашното от кафяв ориз, овесеното брашно, царевичното нишесте, канелата, бакпулвера, содата и солта в купата. Продължете да разбивате, докато сместа се комбинира. Не прекалявайте със смесването. Изсипете тестото в подготвената форма за хляб. Печете хляба на средната решетка на фурната, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста (около 45-60 минути). Проверете дали хлябът е готов. Извадете от фурната или печете още малко време, ако е необходимо. Оставете хляба да почине в тавата за 10 минути, след което го оставете от тавата върху решетка за охлаждане. Оставете да се охлади поне 1 час преди нарязване и сервиране.

Свързани статии

Коментирай