4 рецепти за хляб без брашно 

Опитайте бананов хляб

25.09.2024г. / 15 05ч.
Мария Василева
4 рецепти за хляб без брашно. Снимка: istock

4 рецепти за хляб без брашно. Снимка: istock

Хляб от тиквички без глутен

Необходими съставки:

  • Незалепващ спрей за готвене 
  • 1 1/4 ч. ч. тиквички (ситно настъргани)
  • 1/2 ч. ч. зехтин 
  • 1/2 ч. ч. светлокафява захар
  • 1/2 ч. ч. гранулирана захар 
  • 1/4 ч. ч. заквасена сметана 
  • 2 големи яйца 
  • 1/2 ч. л. екстракт от ванилия 
  • 1 1/4 ч. ч. брашно от кафяв ориз 
  • 3/4 ч. ч. овесено брашно 
  • 2 с. л. царевично нишесте 
  • 1 1/2 ч. л. канела 
  • 1/8 ч. л. индийско орехче (по желание) 
  • 1 ч. л. бакпулвер 
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат 
  • 1/2 ч. ч. сол 
  • 1/4 ч. ч. стафиди (по избор) 
  • 1/4 ч. ч. орехи (ситно смлени, по желание)

Загрейте фурната до 180 градуса. Напръскайте тава за хляб с незалепващ спрей за готвене. Оставете настрана. Поставете тиквичките в голяма купа за смесване и попийте с хартиени кърпи, за да отстраните част от влагата. Добавете зехтина, кафявата захар, гранулираната захар, заквасената сметана, яйцата и екстракта от ванилия. Разбийте енергично, докато сместа стане гладка. Добавете брашното от кафяв ориз, овесеното брашно, царевичното нишесте, канелата, индийското орехче, бакпулвера, содата и солта в купата. Разбийте сместа, докато се комбинира. Не прекалявайте със смесването. Сложете стафиди и орехи, ако използвате. Изсипете тестото в подготвената форма за хляб. Печете хляба на средната решетка на фурната, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста, около 55-65 минути. Проверете дали хлябът е готов. Извадете от фурната или печете още време, ако е необходимо. Оставете хляба да се охлади в тавата за 10 минути, след това го извадете от тавата и оставете да се охлади върху решетка за охлаждане. Оставете да се охлади поне 1 час преди нарязване и сервиране.

Свързани статии

Коментирай