7 бързи трика за по-чист дом

Направете си сами почистващ препарат

02.09.2024г. / 12 25ч.
Мария Василева
7 бързи трика за по-чист дом. Снимка: istock

7 бързи трика за по-чист дом. Снимка: istock

Неслучайно се казва: „Домът е нашата крепост“. В това пространство отглеждате децата си, храните се, почивате си, преживявате прекрасни моменти. За да ви е приятно в него, вие трябва да полагате усилия и да го поддържате. Направете това, използвайки някои малки хитринки:

Почистете съдомиялната машина 

С течение на времето излишната храна и мръсотия ще се натрупат във вътрешността на вашата съдомиялна машина. Създайте си навика да почиствате всички останали парченца храна – боб, паста и т. н. – след всеки цикъл на миене на съдове. Издърпайте долната поставка, за да потърсите остатъци от храна, и я отстранете с хартиена кърпа, за да предотвратите бъдещи миризми. Отстранете и парчетата храна от вътрешността на филтъра.

Свързани статии

Създайте план за почистване

Почистването е много по-ефективно, ако се спрете само на една задача (чистене на прах, прахосмукачка, миене) и я изпълнявате във всяка стая в дома си, вместо да се лутате от помещение в помещение без някаква конкретна цел. Правейки го по този начин, вие се предпазвате от чувството, че се намирате в безкраен цикъл на почистване, започвайки едно и също – отново и отново.

Почистете правилно прахта 

Обърнете внимание на прахта върху горната част на мебелите и долната страна на рафтовете, както и върху етажерките, рамките за картини, статуетките, екрана на телевизора и др. За труднодостъпни места, като щори и горни рафтове, прикрепете микрофибърна кърпа към края на моп или метла.

Свързани статии

Не пропускайте матрака

Вашето легло се нуждае от подходящо почистване, при това всеки няколко месеца. Ако правите това редовно, ще се отървете от праха и мъртвите кожни клетки, които се натрупват по повърхността (и не само) на матрака. Махнете и изперете чаршафите си както обикновено. За да почистите матрака си, използвайте уред за гладене на пара.

Внимателно минете с него по горната част и страните му. Така ще можете да убиете праховите акари, които може да се крият на повърхността му. След това използвайте приставката за почистване на дивани на прахосмукачката си, като това ще ви помогне да отстраните мъртвите акари. Премахнете всякакви петна с препарат за почистване на килими и тапицерии. Не забравяйте да не мокрите прекалено много матрака, а след като го почистите, премахнете излишната влага с чиста хавлиена кърпа.

Свързани статии

Направете си универсален почистващ препарат за кухнята 

Ето рецепта за домашен почистващ препарат, който ще накара почти всяка повърхност във вашата кухня – като плотове, уреди и вътре в хладилника – да блести. Комбинирайте четири супени лъжици сода за хляб и един литър топла вода в спрей бутилка. Нанесете го върху повърхността и избършете замърсяванията с гъба. Използвайте влажна кърпа, за да изплакнете, ако е необходимо.

Почистете прозорците 

За да почистите прозорците си, изчакайте хладен, облачен ден и ги напръскайте с препарат за почистване на стъкла. Избършете с чиста кърпа от микрофибър – така ще избегнете образуването на ивици. Преди да намокрите повърхността, почистете с прахосмукачка праха от рамката на прозореца. Така ще се предпазите от разнасянето на мръсотия и прах.

Инвестирайте в уреди за пречистване на въздуха 

Ако живеете в особено замърсен район или се борите с алергии, помислете за инвестиране в пречиствател на въздуха, за да допълните усилията си за качество на въздуха на закрито. Потърсете модели с HEPA филтри за улавяне на малки частици като прах, полени и косми от домашни любимци, като си гарантирате, че вашето семейство диша по-лесно и се радва на по-чиста и свежа домашна среда.

Свързани статии

Коментирай