3 грешки, които правим със зехтина

А те могат да са вредни

11.09.2024г. / 10 05ч.
Мария Дуковска
3 грешки, които правим със зехтина. Снимка: istock

3 грешки, които правим със зехтина. Снимка: istock

Една от най-полезните мазнини за приготвяне на вкусни ястия е зехтинът. Неслучайно той заема централно място в рецептите. Но както всеки хранителен продукт трябва да се съхранява и използва внимателно, за да не се наруши качеството му. Вижте кои 3 грешки допускаме със зехтина, а те могат да се окажат вредни.

Оставяте цветът да ви излъже

Битува мит, че колкото по-зелен и наситен е цветът на зехтина, толкова по-истински е той. Но това е погрешно.

Цветът и ароматът зависят всъщност от сорта на маслините, които се използват за извличането му. Цветът може да варира от по-светло към по-тъмно. Това не трябва да ви спира да се възползвате от разнообразието на видовете зехтин.

Свързани статии

Не го съхранявате правилно

Зехтинът е специфичен продукт, който се нуждае от специални условия на съхранение, за да може да запази качествата си. Необходимо е да се съхранява далеч от източници на топлина, кислород, светлина и да се следи стриктно за срока му на годност. Под влияние на тези 4 фактора зехтинът губи своите качества и се разваля бързо, като дори може да стане вреден за здравето заради влошеното му състояние.

Винаги се уверявайте, че съхранявате зехтина правилно без пряк досег с кислород и слънчева светлина. Затваряйте плътно капачката. Следете срока на годност и не употребявайте след изтичането му.

Свързани статии

Прегрявате го

Като цяло зехтинът е безопасен за повечето типове готвене на високи температури. Точката му на кипене е от порядъка на 160 до 250 градуса по Целзий. За да избегнете прегарянето на зехтина, винаги имайте предвид неговата точка на кипене и четете внимателно етикета. На него обикновено има информация за целите му на употреба.

Ако не откриете информация, имайте предвид, че студено пресованият зехтин не трябва да се използва при повече от 180 градуса при пържене и 200 градуса при печене.

Свързани статии

Коментирай