Как да почистите барабана на пералнята?

Използвайте натурални средства

13.09.2024г. / 14 00ч.
Мария Василева
Как да почистите барабана на пералнята? Снимка: istock

Как да почистите барабана на пералнята? Снимка: istock

Ако пералнята ви мирише лошо, време е да я почистите добре. Да, дори пералните машини се замърсяват, така че е полезно да знаете как да ги почиствате.

Замърсяване от пране, перилен препарат и минерали от твърда вода се натрупват в зони, които не можете да видите, а мухълът и плесента могат да виреят в капака на пералнята и вратата. 

Кой е най-добрият начин за почистване на пералня? 

За да почистите най-добре пералнята, първо извадете всички предмети и дрехи отвътре и използвайте почистваща таблетка в цикъла на почистване, за да почистите старателно вътрешността на уреда.

Ако вашата пералня има чекмедже за дозатор за перилен препарат, можете да използвате влажна кърпа или кърпички за почистване на машината, за да избършете повърхностите на чекмеджетата.

Ако чекмеджето е подвижно, можете също да го накиснете в гореща вода за още по-дълбоко почистване. Винаги проверявайте ръководството за поддръжка на вашия уред за конкретни инструкции за почистване.

Свързани статии

Как да почистите пералня с предно зареждане?

Преди да почистите барабана на пералнята, напръскайте уплътнението с бял оцет и избършете с влажна микрофибърна кърпа. Гуменото уплътнение в предната част на пералнята натрупва вода, косми, боклуци и плесен.

Настройте пералнята на най-високото ниво и най-горещата температура на водата. Добавете две чаши бял почистващ оцет към дозатора за перилен препарат. Пуснете пералнята на пълен цикъл. Пуснете още един цикъл на най-високото ниво и при най-горещата температура на водата, като този път добавите и 1/2 чаша сода за хляб към барабана.

Когато цикълът приключи, избършете вътрешността на барабана на пералнята с влажна микрофибърна кърпа. Докато го правите, избършете и предната част на машината.

„Препоръчваме да почиствате пералнята си около веднъж месечно или на всеки 30 цикъла, за да предотвратите натрупване и замърсяване“, това споделя Олга Мартинез, специалист по почистване.

„Без да почистите пералнята си, може да получите натрупване на перилен препарат или замърсявания, които причиняват лошата миризма на дрехите“, добавя тя. Никой не обича дрехите му да миришат! Освен видимото натрупване на плесен, ако машината ви започне да мирише, може би е време да помислите за нейното почистване. С други думи, вероятно ще можете да разберете доста лесно дали е време, но все пак трябва да сте превантивни и да правите редовно почистване.

Свързани статии

Коментирай
5 rate up comment 1 rate down comment
Дечо Дичев ( преди 3 дни )
Най доброто средство е лимонена киселина. Изсипвате един голям пакет от 100гр. И пускате на най дългата програма на максимална температура. Гарантирано работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота