Пералнята мирише неприятно? Ето какво да направите

Дръжте вратата отворена

19.09.2024г. / 09 43ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Идеи как да почистим пералнята. Снимка: istock

Идеи как да почистим пералнята. Снимка: istock

Случвало ли ви се е да отворите вратата на пералнята си и да усетите неприятен аромат на застояло? Обикновено лошите миризми се появяват от комбинация от мухъл, плесен, котлен камък и бактерии. Откъде идват те? Когато поставите мръсните дрехи, с тях в пералнята влизат и козметика за тяло, мръсотия, косми и прах. Те се улавят в уплътненията, филтъра и дозатора за перилен препарат. Водата пък натрупва котлен камък. С течение на времето тази смес заедно с влагата в уреда създава този специфичен аромат, който понякога се предава и на дрехите. Но тук ще ви предложим няколко метода как да върнете хубавото ухание на пералнята.

Измийте дозатора отвътре

Не се сещате често за него, нали? Но е важно да му обърнете специално внимание. Извадете дозатора за перилен препарат и го накиснете във вода със сода бикарбонат. После го изтъркайте с препарат за съдове и четка за зъби и изплакнете добре.

Почиствайте уплътнението на вратата

Създайте си навика да почиствате уплътнението на вратата след всяко пране. По него могат да се натрупат остатъци от перилен препарат, мръсотия, прах и ако престоят дълго време, могат да позволят развитието на мухъл и бактерии.

Дръжте вратата отворена

И още един полезен навик: вадете дрехите веднага след приключване на прането и оставяйте вратата отворена. Така въздухът изсушава барабана и вътрешността.

Пускайте периодично пране на висока температура

Някои съвременни перални имат автоматични програми за самопочистване, когато се пуснат на програма на 60 градуса. Дори вашата да не е такава, препоръчително е поне веднъж в месеца да използвате програма на 60 или 90 градуса, за да хигиенизирате вътрешността.

Сменете и дозирайте добре перилния препарат

Ако използвате само течни перилни препарати, остатъци от тях може да се натрупат по вътрешността на пералнята и по тръбите. Затова много домакини избират в някои случаи сухи прахове за пране, които се отмиват добре.

Важно е да внимавате и с дозировката – прекаленото количество препарат за пране прави повече пяна, която се отмива по-трудно.

Направете сервизно пране

Повечето хора перат на 40 градуса, но тази температура не е достатъчна, за да изчисти добре вътрешността на пералнята. Производителите съветват да правите веднъж месечно сервизното пране: да пускате пералнята си без дрехи в нея, на температура над 60 градуса.

Може да използвате и специализиран препарат за почистване на перални. Използвайте го според указанията на производителя.

Проверете тръбата

Ако миризмата остава дори след всички почиствания, време е да се погрижите за тръбата за отходната вода – тя може да е частично запушена. Използвайте средство за отпушване на тръби, за да премахнете натрупаните остатъци.