3 лесни рецепти за бърза туршия

Идеално мезе за вас и вашите приятели

19.09.2024г. / 13 00ч.
Мария Василева
Рецепти за бърза туршия. Снимка: istock

Рецепти за бърза туршия. Снимка: istock

Есента е на прага и всеки от нас инстинктивно сякаш променя вкусовите си навици. Свързваме по-студеното време с повече моменти у дома, а вкусната храна е неизменна част от нашето усещане за уют. В този ред на мисли ви предлагаме няколко лесни рецепти за бързи туршии. Ето ги и тях:

Туршия от зеленчуци

Какво ще ви е необходимо за нея?

  • 1 буркан с размер по ваше желание или друг херметически затварящ се контейнер
  • Около ½ килограм пресни зеленчуци, като например краставици, аспержи, моркови и лук, измити, подрязани и нарязани на парчета с еднакъв размер. Трябва да имате достатъчно зеленчуци, за да напълните буркана или съда, в който ще сложите туршията. (Ако желаете, преди мариноване, по-твърди зеленчуци като моркови или аспержи могат да се бланшират за 1 или 2 минути. След това охладете веднага в ледена вода.) 
  • *2 до 4 стръка пресен копър или смес от други пресни билки като мащерка или розмарин 
  • ½ ч. ч. ябълков оцет 
  • ½ ч. ч. вода 
  • 2 скилидки чесън, обелени и натрошени 
  • 1 ч. л. захар 
  • 1 ½ ч. л. сол 
  • ½ ч. л. черен пипер на зърна 
  • ½ ч. л. синапено семе 
  • щипка червен пипер на люспи и всякакви други подправки или аромати по ваш вкус 

Добавете готовите зеленчуци и пресни билки в буркана, като ги натъпчете плътно, но без да ги натрошавате! Оставете около 1 см от горната част на буркана за саламура. В малка тенджера поставете оцета, водата, чесъна, захарта, солта и подправките и ги оставете да заврат, като разбърквате, за да разтворите солта и захарта. Изключете котлона и оставете да престои, докато саламурата се затопли. (Добавянето на вряща вода към стъклен буркан може да го накара да се счупи).

Внимателно изсипете саламурата върху зеленчуците, като ги удряте и побутвате с дървена лъжица, така че всички да са потопени и покрити със саламура. Оставете да се охлади за около час, след което покрийте плътно и охладете. Ще бъдат готови за ядене след 24 часа! Консумирайте през следващите няколко седмици.

Свързани статии

Коментирай