3 лесни рецепти за бърза туршия

Идеално мезе за вас и вашите приятели

19.09.2024г. / 13 00ч.
Мария Василева
Рецепти за бърза туршия. Снимка: istock

Рецепти за бърза туршия. Снимка: istock

Пикантна туршия от карфиол 

За нея ще ви трябват:

  • 1 малка глава карфиол, нарязана на малки розички 
  • 1-2 средно големи люти чушки, смлени (без да мелите семената)
  • 1/2 малки чушки халапеньо, нарязани (с непокътнати семена) 
  • 3 скилидки чесън, нарязани 
  • 3-4 с. л. сок от лайм, плюс още на вкус 

За маринатата:

  • 1 ½ ч. ч. дестилиран бял оцет, плюс още, ако е необходимо 
  • 1/2 ч. ч. ябълков оцет 
  • 2-3 супени лъжици тръстикова биозахар (или кленов сироп на вкус) 
  • 1 ½ ч. л. морска сол, плюс още на вкус 

Добавете цветчетата карфиол в голям буркан или стъклен съд (използвайки толкова, колкото е необходимо), заедно с лютите чушки и чушките халапеньо, чесън и сок от лайм. Оставете настрана.

В малка тенджера добавете дестилиран бял оцет, ябълков оцет, захар и сол. Оставете да къкри на среден огън и разбъркайте, за да се разтворят напълно солта и захарта. Опитайте и коригирайте вкуса, ако е необходимо, като добавите още сол или захар на вкус.

Изсипете горещата саламура върху карфиола, докато стъкленият ви съд се напълни. Уверете се, че карфиолът е напълно покрит с течността. Ако е необходимо, добавете още оцет или малко вода, за да покрие. Затворете добре и разклатете, за да се комбинират. След това охладете за поне 1 час.

Ароматите ще се задълбочат и засилят колкото по-дълго се маринова. Най-добър вкус се постига след 24 часа. Ще се съхранява в хладилник 2-3 седмици (понякога повече). Не е подходящ за фризер.

Да ви е сладко!

Свързани статии

 

Коментирай