Има ли място AI в прахосмукачките?

Изкуственият интелект може да направи почистването на дома много по-лесно и приятно

20.09.2024г. / 09 35ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Има ли място AI в прахосмукачките? Снимка: Samsung.

Има ли място AI в прахосмукачките? Снимка: Samsung.

Технологията за изкуствен интелект (AI) набра огромна популярност през последните две години. AI функциите се появяват във все повече предмети от нашия бит. Колкото и невероятно да звучи, изкуственият интелект намира място дори в продукти като прахосмукачките, правейки ги по-интелигентни и по-полезни за домакинствата. Как обаче AI може да помогне точно в тази сфера? Ще разгледаме този въпрос през призмата на актуалната умна прахосмукачка Samsung Jet Bot Combo AI-2 in 1.

Картографиране на дома

Една от отличителните функции на интелигентните прахосмукачки е възможността да създадат собствена карта на помещенията в дома. Samsung Jet Bot Combo AI-2 in 1 например успява самостоятелно да опознае дома на потребителя и да разбере къде са разположени уредите и мебелите, идентифицирайки ги като такива.

За целта използва функцията Spatial Recognition. Всичко това накрая излиза на дигиталната карта, създадена от прахосмукачката, която можете да видите в нейното приложение. Тук изкуственият интелект дори се грижи за това да създаде имена на отделните картографирани помещения, което е чудесна опция, защото можете да дадете команда на прахосмукачката да изчисти само кухнята например.

Хаосът у дома не е хаос за прахосмукачката

Изкуственият интелект носи специални интелигентни функции на прахосмукачката, позволявайки ѝ да опознава по-добре средата вкъщи и да върши по-ефективно работата си. Samsung Jet Bot Combo AI-2 in 1 има способността да разпознава хора и различни обекти в дома. Ако имате домашен любимец, този тип умни прахосмукачки са тъкмо за вас. На първо място, защото ще го избягват, тъй като могат да го разпознаят, а съответно и няма да го плашат. На второ място, защото могат да откриват трудно забележими предмети, като играчките на домашния любимец.

Да имаш домашен любимец и деца вкъщи е страхотна комбинация, но неминуемо върви ръка за ръка с повече и по-упорити петна по мебелите и килима. Samsung Jet Bot Combo AI-2 in 1 използва изкуствения интелект, за да открива и почиства ефективно такива замърсени места. Тя дори може да определи колко дебел е килимът, така че да не го напои прекомерно с вода, но все пак да успее да го почисти в дълбочина. В този ред на мисли функцията Intelligent AI Recognition на прахосмукачката на Samsung внася известен ред в хаоса.

Избягване на препятствия

Вече споменахме, че Samsung Jet Bot Combo AI-2 in 1 може да избягва домашния ви любимец и да не го стресира излишно. Все пак повечето кучета и котки не са големи любители на този домакински уред. Тези умения прахосмукачката дължи и на още една функция с изкуствен интелект – AI Object Recognition. За целта уредът използва камера, с която наблюдава средата наоколо, като така засича и разпознава различни обекти.

За да постигне този ефект Samsung специално е обучила изкуствения интелект на предварително дефиниран набор от данни, които могат да се актуализират периодично и това да подобрява точността в уменията на прахосмукачката. По този начин тя става все по-интелигентна и знае какво може и какво не може да почисти в дома и как да се придвижва без да пречи особено.

Страхотен детектор за петна

Едно от най-лошите усещания у дома е да разлеете червено вино или кафе върху светъл килим. За щастие, с модерните AI прахосмукачки това вече не е проблем, който трябва да ви притеснява толкова. Samsung Jet Bot Combo AI-2 in 1 например може да открива петната по пода и килима и да прецени от колко дълбоко почистване се нуждаят те.

Тя ползва собствени мопове за мокро почистване, които преди това се напояват в гореща пара и вода в почистващата станция, която Samsung е нарекла Clean Station Steam+. За всяко домакинство това означава само едно – по-малко уморителни опити за премахване на петна и разчитане предимно на прахосмукачката. Тя има AI функция, която разбира дали стои върху килим или върху друга настилка и според това знае как да действа нататък, спестявайки ужасно много усилия.

Отвъд това какво друго може да ни даде една модерна прахосмукачка, която използва изкуствен интелект?

Повече възможности за почистване

Споменахме, че Samsung Jet Bot Combo AI-2 in 1 се управлява през мобилно приложение. То носи името SmartThings и дава много повече възможности за използване на прахосмукачката. Samsung е заложила цели четири режима за почистване. Ако бързате например, можете да ползвате комбинирания режим Vacuum and Mop Together.

Режимите за вакуум и моп могат да се ползват и отделно. По-интересен обаче е четвъртият режим, който предлага цялостно почистване и е за моментите, в които искате по-добра хигиена – Mopping after Vacuuming. Като говорим за повече възможности за почистване, няма как да не споменем, че специално този модел има високоефективна четка, която помага за почистване на козина на домашни любимци (която може да е наистина фина) и човешки косми. Добавена е и приставка за косми, наречена Hair Grinder. Идеята тук е, че всички косми се събират в средата на четката, а след това се нарязват, за да може прахосмукачката да ги засмуче с лекота. Добрата новина тук е, че по този начин и самата прахосмукачка не се задръства с косми и не се амортизира лесно.

Улеснение при почистването на станцията

В този ред на мисли и самата докинг станция може да се почиства много по-добре и без затруднения. При Samsung Jet Bot Combo AI-2 in 1 станцията също е интелигентна. Тя може да дезинфекцира моповете с пара и дори да премахне миризмите от тях. Самата пара е с висока температура и се впръсква в моповете, като елиминира 99,99 на сто от вредните бактерии.

Станцията също така може да изсуши моповете след мокро почистване, като за целта ползва нагорещен до 55 градуса по Целзий въздух. Изпразването на контейнера за прах се случва автоматично. Веднага след почистването, прахосмукачката се връща обратно до станцията си, а тя успява да издърпа всичката събрана мръсотия от контейнера, като филтрира дори най-фините прахови частици, събрани от дома.

Повече време за себе си

Може би най-важното от всичко, което умните прахосмукачки ни дават, е време за себе си. Вместо да прекарвате част от уикенда в почистване с прахосмукачката, тя може да свърши тази задача вместо вас. Единственото, което трябва да направите, е да я пуснете да работи. И така обещанията, които технологичната общност ни дава – че изкуственият интелект ще върши част от задачите, които не обичаме – се сбъдват на практика.

Здраве и красота