Как да почистите дълбоките замърсявания от тоалетната чиния?

Бързо и ефективно

21.09.2024г. / 07 00ч.
Мария Василева
Как да почистите дълбоките замърсявания от тоалетната чиния? Снимка: istock

Как да почистите дълбоките замърсявания от тоалетната чиния? Снимка: istock

Битката между вас и замърсяванията у дома понякога може да бъде неравна. Но ако искате да си спестите време и усилия, в следващите редове ви предлагаме няколко трика, които ще са ви от полза. Ето ги и тях:

Какво ще ви е необходимо, за да почистите тоалетната си?

Преди да започнете, трябва да сте добре екипирани за работата. Специалистите препоръчват да държите отделен комплект почистващи препарати във вашата баня за да почиствате там (такива, които не се използват върху други повърхности в дома ви).

  • Четка за тоалетна 
  • Гумени ръкавици 
  • Гъба  
  • Белина 
  • Препарат за почистване на тоалетна чиния
  • Дезинфекциращи кърпички 
  • Препарат за почистване на баня 

Как да почистите тоалетната си по правилния начин?

Почистете тоалетната чиния

Когато почиствате тоалетната си, започнете първо с чинията, за да можете да дадете време на почистващия препарат да работи, докато вие се справяте с останалите повърхности. Сложете си гумените ръкавици. Покрийте цялата вътрешност на тоалетната чиния, като започнете от ръба на чинията, с продукт, създаден да почиства и дезинфекцира, като препарати на базата на белина. Използвайте четката си за тоалетна, за да изтъркате петна и отлагания. Не забравяйте да изтъркате добре с почистващия препарат около вътрешността на вашата чиния, извивката на тоалетната, ако е възможно, и под ръба на чинията.

Оставете всичко да престои пет минути, след което го изплакнете. Ако ви свърши препаратът за почистване на тоалетни чинии, следващото най-добро нещо, което да използвате, е истинската белина.

Просто отмерете белина за половин чаша и я изсипете в тоалетната си чиния. Използвайте четката си, за да изтъркате страните и под ръба на чинията, като изчакате да минат пет минути, преди да отмиете всичко.

Свързани статии

Почистете тоалетната отвън

За почистване на външната страна на тоалетната, специалистите препоръчват използването на универсален спрей за дезинфекция на баня, който дезинфекцира твърдите повърхности. Като се справяте с една област наведнъж, напръскайте почистващия препарат върху тоалетната чиния, външната страна на тоалетната и страните и го оставете да престои 10 минути.

Избършете старателно всяка област с гъба или кърпа, след което изплакнете добре, преди да преминете към следващата област. Не забравяйте да почистите малката зона между тоалетната седалка и резервоара. Не забравяйте и че повърхностите се нуждаят от предварително почистване, преди да могат да бъдат дезинфекцирани и трябва да останат мокри за препоръчаното време на етикета на препарата, за да убият ефективно микробите.

Ако не искате да оставяте почистващия препарат толкова дълго, колкото се препоръчва за дезинфекция (10 минути в някои случаи) след като тоалетната е чиста и суха, преминете отново по всички повърхности с дезинфекцираща кърпа или нанесете дезинфекциращ спрей.

Свързани статии

Почистете тоалетната седалка

И накрая, не забравяйте да почистите седалката, след което пуснете тоалетната си за последно. Използвайте почистващия препарат за баня, за да почистите старателно двете страни на капака и тоалетната седалка, както направихте с резервоара и външните повърхности. След като приключите, спуснете облегалката на седалката върху чинията.

Свързани статии

Как да почистя тоалетната си с оцет и сода за хляб? 

Дайте на тоалетната си просто, но ефективно освежаване, като използвате смес от бял оцет и сода за хляб. Според експерти, оцетът е най-добрият за премахване на петна от твърда вода.

Първо източете водата от тоалетната чиния. Изсипете достатъчно чаши бял оцет в тоалетната чиния, за да покриете целия ръб и водната линия, така че оцетът да разтвори минералите, които се натрупват там. Затворете седалката и оставете оцета да престои една нощ. След това изсипете една чаша сода за хляб в чинията и добавете още оцет, ако е необходимо, за да създадете по-газиращ разтвор.

Сложете чифт ръкавици, след което започнете да търкате вътре в чинията. Когато сте готови, изплакнете и повторете процеса, ако е необходимо, докато петната изчезнат. Можете също така бързо да почистите тоалетната чиния, без да търкате, като просто разбъркате разтвора на оцет и сода за хляб с вашата тоалетна четка. Промийте, за да изплакнете всичко.

Свързани статии

Коментирай