Здравословни закуски с малко калории. Снимка: istock
За да стартирате успешно деня, трябва да сте заредени с енергия. Какъв по-добър начин да направите това от една питателна закуска? Вижте в следващите редове няколко бързи и нискокалорични идеи, с които да „запалите“ метаболизма си:
Необходими продукти:
Сложете 1 ч. ч. вода да заври в средно голяма тенджера. Добавете булгур и оставете да къкри, покрито, докато почти омекне (за около 9 минути). Отстранете от котлона и оставете да престои, покрито, 3 минути, след което разбъркайте с вилица. Междувременно в кухненски робот смесете яйцата, 3 с. л. вода и 1/4 чаена лъжичка сол. Разбъркайте с нарязан лук. Прехвърлете в купа, след това почистете кухненския робот. Загрейте тиган с незалепващо покритие на средна към слаба температура. Напръскайте леко със спрей олио и добавете една четвърт от яйчената смес (около 1/3 чаша), като завъртите, за да покриете повърхността. Гответе, докато долната част стане златистокафява и горната част се стегне (3 до 4 минути). Освободете краищата с шпатула; след това с пръсти внимателно хванете ръбовете и обвийте. Гответе 10 секунди. Прехвърлете и повторете с останалата яйчена смес, за да направите още 3 увивания. В кухненски робот (или блендер) нарежете на ситно спанак, магданоз, кимион и останалата 1/3 чаша див лук. Добавете бадеми, зехтин и 1/2 чаена лъжичка сол и разбийте, за да накълцате на ситно ядките. Намажете всяка долна половина с хумус. Отгоре намажете с булгур (около 1/2 чаша на опаковка; ще ви остане малко), притиснете, за да полепне, и след това добавете домат. Сгънете върху горната половина на обвивката. Сгънете още веднъж, за да направите четвърт гънка, след което сервирайте.
Порции: 4
Общо време: 40 мин
Кал/порция: 398
Загрейте фурната до 200 градуса. Постелете тава за мъфини с 12 чаши с хартиени подложки. Загрейте олио в голям тиган на средна степен. Задушете лука, чушката и 1/2 чаена лъжичка сол, като разбърквате от време на време, докато омекне (за около 8 минути). Прехвърлете в купа; поръсете с царевица и кимион. В кухненски робот разбийте 1/2 чаша тиквени семки, за да ги нарежете на ситно; прехвърлете в купата със зеленчуци. Смелете кориандъра и сушените домати, докато се накълцат; прехвърлете към зеленчуците. След това смелете и боба, докато се накълца, но не се пасира; прехвърлете към зеленчуците. Разбийте яйцата, докато се смесят и ги добавете към зеленчуците; смесете и 2/3 чаша сирене. Разпределете сместа между формите за мъфини и отгоре поръсете с останалите 2 супени лъжици семена и 1/3 чаша сирене. Печете до златисто кафяво и напълно стегнато (14 до 17 минути). Оставете да изстине 15 минути, след което сервирайте.
Порции: 12
Общо време: 45 мин
Калории/порция: 170
Незадължителни гарнитури за сервиране: обикновено/ванилово кисело мляко или бита сметана/ кленов сироп или мед за поръсване и/или допълнителни пресни плодове
Загрейте фурната до 200 градуса. Намаслете квадратен съд за печене. След като фурната приключи с предварителното загряване, изсипете ядките върху тава за печене с ръбове. Препечете за 4 до 5 минути, докато се появи аромат. В средна купа за смесване смесете овесените ядки, препечените ядки, канелата, бакпулвера, солта и индийското орехче. Разбийте, за да се комбинират. В по-малка купа смесете млякото, кленовия сироп или меда, яйцето, половината от маслото или кокосовото масло и ванилията. Разбийте, докато се смесят. Запазете около ½ чаша плодове за гарниране на изпечената овесена каша, след което подредете останалите плодове равномерно по дъното на съда за печене (няма нужда първо да размразявате замразени плодове). Покрийте плодовете със сухата овесена смес, след което напръскайте мокрите съставки върху овесените ядки. Разклатете съда за печене, за да се уверите, че млякото се движи надолу през овесените ядки, след което внимателно потупайте всички сухи овесени ядки, останали отгоре. Разпръснете останалите плодове отгоре. Поръсете малко захар отгоре, ако искате допълнителна сладост и хрупкавост. Печете 42 до 45 минути (ако използвате замразени горски плодове, 45 до 50 минути), докато горната част стане златиста. Извадете изпечената овесена каша от фурната и я оставете да изстине за няколко минути. Поръсете останалото разтопено масло отгоре преди сервиране. Сервирайте както е или с топинги по ваш избор. Предпочитам тази печена овесена каша, сервирана топла, но е добра и на стайна температура или охладена. Тази овесена каша се съхранява добре в хладилника, покрита, за 4 до 5 дни.
Време за приготвяне: 10 минути
Време за готвене: 40 минути
Общо време: 50 минути