Как правилно да съхранявате луковиците на лалета за пролетта

Полезни съвети за повторно засаждане през пролетта

26.09.2024г. / 09 53ч.
Илияна Николова
Как правилно да съхранявате луковиците на лалета? Снимка: istock

Как правилно да съхранявате луковиците на лалета? Снимка: istock

Лалетата са едно от най-емблематичните цветя, които засаждаме в градината през пролетта. Те са изключително красиви с цялото многообразие от цветове и форми, които радват окото. Но идва есента и е време да приберете луковиците на любимите лалета, така че да ги запазите през зимата, за да са готови за засаждане отново през пролетта.

Луковиците на лалетата се нуждаят от специална грижа, за да са годни за засаждане на следващата година. Важно е да ги съхранявате правилно, за да може лалетата ви да се съживят и да разцъфнат през следващия сезон.

Как правилно да съхранявате луковиците на лалетата за пролетта?

1.   Отстранете излишната почва. 

Когато изваждате луковиците на лалетата е важно да отстраните цялата излишна почва от тях. Тя е носител на бактерии и микроорганизми, които могат да предизвикат гниене. За да предотвратите тези процеси, отстранете цялата излишна почва от луковиците, като изтръскате много старателно.

Свързани статии

2.   Оставете луковиците да изсъхнат. 

В никакъв случай не бързайте да прибирате луковиците на лалетата в найлонов плик или каквато и да е обвивка. Важно е преди да го направите, да сте се уверили, че са напълно изсъхнали. Дръжте ги възможно най-далеч от слънчева светлина, защото така ще предотвратите процесите на покълване. Като оставите луковиците да изсъхнат добре, ще им помогнете да са предпазени от развитие на мухъл.

3.   Поставете луковиците в хартиени торби. 

Много е важно да не съхранявате луковиците на лалетата в найлонови, а в хартиени торбички. Те позволяват свободното преминаване на въздуха, като намаляват вероятността от гниене и мухъл. Постарайте се да съхранявате хартиените торбички с луковиците на лалетата на добре проветриво място.

Свързани статии

4.   Съхранявайте на тъмно и сухо място. 

Много е важно да предпазите луковиците на лалетата от влага и светлина, защото те създават условия за гниене и преждевременно покълване. Съхранявайте хартиените торбички с луковиците на лалетата на тъмно и много добре проветриво място.

Кога да засадите луковиците напролет?

Луковиците на лалетата ще покълнат най-добре, ако температурата навън е около 20 градуса и слънцето грее по-продължително. Най-подходящи месеци за засаждане са април и май. Ако засадите луковиците на лалетата в този стабилен период, ще се радвате на обилен и красив цъфтеж.

Свързани статии

Коментирай