3 рецепти за бърза и диетична вечеря 

Сгответе нещо здравословно за нула време 

30.09.2024г. / 15 30ч.
Мария Василева
3 рецепти за бърза вечеря. Снимка: istock

3 рецепти за бърза вечеря. Снимка: istock

Стресът и недостатъчното време са верни спътници на всички нас. Но нека натоварения ви график не ви пречи да живеете здравословно и да се храните добре. Ето и няколко бързи рецепти, които ще ви заситят и които ще можете да приготвите за нула време:

Пилешко с броколи 

Необходими продукти:

  • ½ ч. ч. пилешки бульон с ниско съдържание на сол
  • 1/3 ч. л. соев сос с намалено съдържание на сол
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно 
  • 3 с. л. мед 
  • 2 с. л. царевично нишесте 
  • 1 ч. л. ситно настърган обелен джинджифил 
  • 2 ч. л. препечено сусамово масло 
  • 1 с. л. олио 
  • 500 г обезкостени пилешки бутчета или гърди без кожа, нарязани 
  • 2 средно големи глави броколи, нарязани на малки розички 
  • 1 ч. ч. варен кафяв или бял ориз и препечени сусамови семена за сервиране 

В малка купа разбийте бульона, соевия сос, чесъна, меда, царевичното нишесте, джинджифила и сусамовото масло, докато царевичното нишесте се разтвори. В голям тиган или уок на силен огън загрейте олио. Гответе пилето, (докато лесно се освободи от тигана – 1 до 2 минути). Разбъркайте и продължете да готвите, като разбърквате от време на време, докато стане златисто кафяво от всички страни (за още около 5 минути). Прехвърлете в чиния. В същия тиган на средно слаб огън сложете броколите в сместа с бульона. Покрийте тигана и оставете броколите да се задушават, докато станат хрупкави (2 до 3 минути). Открийте и върнете пилето и всичко останало в тигана. Гответе, като разбърквате, докато сосът се сгъсти и пилето и броколите се покрият добре (още 1 до 2 минути). Разпределете ориза в чинии или купи. Отгоре поръсете със сусам. Добавете парчетата пиле и броколи.

Порции: 4 - 6 
Време за подготовка: 5 мин 
Общо време: 20 мин 
Кал/порция: 376

Свързани статии

Свински пържоли с ябълки

Необходими продукти:

  • 4 свински пържоли без кост 
  • 1 ч. л. пушен червен пипер 
  • сол 
  • прясно смлян черен пипер 
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин 
  • 1 ябълка, почистена от сърцевината и нарязана на тънко 
  • 1 малка глава лук, разполовена и нарязана на ситно 
  • 2 скилидки чесън, смлени 
  • 2 с. л. нарязан пресен розмарин 
  • 2 ч. л. пресни листа от мащерка 
  • 1 ч. ч. ябълков сайдер

Подправете свинските пържоли навсякъде с червен пипер, сол и черен пипер. В голям тиган загрейте олио на среден огън. Добавете свинските котлети и гответе, като ги обърнете наполовина, до златисто (около 3 минути от всяка страна). Прехвърлете в чиния. Към същия тиган добавете ябълка, лук и чесън и гответе, докато ябълките и лукът покафенеят и леко омекнат (около 8 минути). Добавете розмарина, мащерката и ябълковия сайдер и оставете да къкри. Върнете свинските котлети в тигана и ги оставете да къкрят, докато сайдерът се редуцира почти напълно (още 6 до 8 минути).

Порции: 4 
Време за подготовка: 10 мин 
Общо време: 30 мин 
Кал/порция: 408

Свързани статии

Лесен гулаш 

За него ще ви трябват:

  • 2 с. л. екстра върджин зехтин 
  • 1 средно голяма глава жълт лук, нарязан 
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно 
  • 500 г телешка кайма 
  • сол 
  • прясно смлян черен пипер 
  • 1 с. л. доматено пюре 
  • 1 малка консерва нарязани на кубчета домати
  • 1 малка консерва доматен сос 
  • 1 1/4 ч. ч. телешки бульон 
  • 1 ч. л. подправка за кайма 
  • 1 ч. л. червен пипер 
  • 1 1/2 ч. ч. макарони чифери 
  • 1 ч. ч. настърган чедър 
  • нарязан пресен магданоз, за сервиране

В голям тиган на среден огън загрейте олиото. Добавете лука и гответе, като разбърквате от време на време, докато омекне, около 7 минути. Добавете чесъна и гответе, като разбърквате, докато се появи аромат, още около 1 минута. Добавете телешката кайма, подправете със сол и черен пипер и гответе, като разбивате с лъжица, докато спре да розовее, около 6 минути. Отцедете мазнината. Добавете доматеното пюре и разбъркайте, за да се покрие, след това изсипете нарязаните на кубчета домати, доматения сос и бульона. Добавете подправката за кайма и червен пипер, след което разбъркайте макароните. Оставете да заври и гответе, като разбърквате от време на време, докато пастата омекне, 10-15 минути. Разбъркайте сиренето, докато се разтопи; подправете със сол и черен пипер, ако е необходимо. Свалете от огъня. Отгоре поръсете с магданоз.

Порции: 6 
Време за подготовка: 15 мин 
Общо време: 45 мин 
Кал/порция: 455

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай