3 рецепти за сладкиши без брашно

Направете си бисквити с фъстъчено масло 

03.10.2024г. / 05 20ч.
Мария Василева
3 рецепти за сладкиши без брашно. Снимка: istock

3 рецепти за сладкиши без брашно. Снимка: istock

Ако се опитвате да намалите консумацията на глутен, не се ограничавайте от любимите си сладкиши. Вижте в следващите редове няколко идеи, които ще можете да си приготвите у дома – за вас или вашите гости.

Безглутенова торта „Трюфел“

Необходими продукти:

  • 250 г 70% черен шоколад, начупен на парчета 
  • 150 г масло (нарязано на кубчета) 
  • 150 г пудра захар 
  • 5 яйца, с отделени белтъци и жълтъци
  • 30 г смлени бадеми 
  • 1 супена лъжица амарето или бърбън 
  • за поръсване какао на прах 

За крем Амарето: 

  • 140 г заквасена сметана
  • 2 с. л. пудра захар 
  • 1 с. л. амарето или бърбън 

Загрейте фурната на 160 градуса с вентилатор. Намажете с масло и застелете основата на 23 см кръгла пружинна форма за торта. Разтопете заедно шоколада и маслото на малки интервали в микровълновата или в топлоустойчива купа, поставена върху тиган с кипяща вода. Разбъркайте до гладкост. Оставете да се охлади малко, след което добавете 50 г захар и 1 жълтък. Постепенно добавете останалите жълтъци, докато разбърквате. Разбъркайте бадемите и амаретото. Разбийте белтъците с щипка сол, докато задържат меки връхчета, след което постепенно добавете останалата захар, 2 супени лъжици наведнъж, докато меренгът стане твърд и лъскав. „Разхлабете“ шоколадовата смес с лъжица яйчен белтък, след което размесете останалата част от меренга с шпатула или голяма метална лъжица, като се стараете да запазите възможно най-много от обема. Изсипва се във формата и се пече 30-35 минути. Оставете тортата да се охлади във формата за 15 минути, тя ще потъне, но не се притеснявайте. Махнете страните на формата с пружини и оставете да се охлади напълно. За да приготвите крема амарето, разбийте заедно сметаната, захарта и амарето, докато задържи формата си. Консумирайте тортата, когато изстине, или я охладете за една нощ – текстурата на тортата ще стане още по-кадифена. Поръсете с какао и сервирайте с крема амарето.

Ккал 589 (на порция), мазнини 44,3 г, въглехидрати 40,5 г, фибри 2,2 г  
Общо време: 1 ч
Порции: 8

Бисквити с фъстъчено масло

Необходими съставки:

  • 1 яйце 
  • 230 г пудра захар 
  • ½ ч. л. ванилов екстракт 
  • 1 ч. л. морска сол, плюс допълнително за поръсване отгоре
  • 200 г гладко фъстъчено масло 
  • шепа печени фъстъци, нарязани 

Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор и постелете 2 тави с хартия за печене или силиконови подложки. В голяма купа разбийте яйцето със захарта, докато се смеси напълно. Добавете ванилията и солта и разбъркайте с дървена лъжица. Смесете фъстъченото масло, докато се смеси добре и се оформи тесто. Оставете да престои 5-10 минути, за да стегне. Оформете тестото на 12 топки и разпределете равномерно върху тавите за печене. Натиснете леко, за да ги изравните леко и поръсете с малко сол и нарязани фъстъци. Печете за 10-13 минути или до златисто кафяво. Прехвърлете върху решетка да се охлади за 10 минути преди консумация.

Общо време 25 минути + малко време за охлаждане 
Брой: 12 

Ябълков сладкиш 

За него ще ви трябват:

  • 1/2 ч. ч. неподсладено ябълково пюре 
  • 1/2 ч. ч. бадемово масло може да се замени с всяко масло от ядки или семена 
  • 1/4 ч. ч. кокосово брашно 
  • 3-4 с. л. кленов сироп 
  • подсладител по ваш вкус
  • 1 с. л. подправка за ябълков пай (4 с. л. канела; 1 1/2 ч. л. индийско орехче; 1/2 ч. л. бахар; 1 ч. л. джинджифил; 1 1/2 ч. л. кардамон)

Загрейте фурната до 180 градуса и покрийте тава с размери 16X16 см с хартия за печене. В голяма купа за смесване комбинирайте всички съставки и разбъркайте много добре, докато се образува много гъсто тесто. Прехвърлете в намаслена форма за печене и отгоре поръсете с гранулиран подсладител по избор. Печете във фурната за 30 минути или докато върховете станат златисти. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно. Охлаждайте поне час преди нарязване.

Порция: 1 брой, Калории: 105 ккал, Въглехидрати: 6 г, Протеин: 3 г, Мазнини: 8 г 

Подготовка: 5 минути 
Готвене: 25 минути 
Общо: 30 минути  
Количество: 9 броя

Да ви е сладко!

Коментирай