Евтини трикове за премахване на мухъла в банята

В банята най-често избива мухъл

29.09.2024г. / 06 30ч.
Мария Василева
Евтини трикове за премахване на мухъла в банята. Снимка: istock

Евтини трикове за премахване на мухъла в банята. Снимка: istock

Досадният мухъл е част от всяко домакинство. Но това, че се премахва трудно, не бива да ви отказва от намерението да се отървете от него веднъж завинаги. Банята често пъти е „най-уязвима“, но в следващите редове ви предлагаме няколко възможни решения за почистването на мухъла. Кои са те?

Начини за почистване на мухъл

Когато става въпрос за премахване на мухъл, можете да създадете свои собствени почистващи решения.

  • Нетоксичен вариант: оцет. Оцетът е чудесен метод за махане на мухъл. Може да мирише неприятно, но няма да има токсичността на белина. Изсипете го направо върху спорите или използвайте спрей бутилка. Опитайте да го смесите с вода в съотношение 2:1, оставете за 30 минути, преди да избършете.
  • Боракс: естествен инсектицид и фунгицид, този разтвор смесва натриев тетраборат декахидрат – или сода за хляб – с вода. Не е необходимо да се изплаква и може да предотврати развитието на мухъл. Можете да закупите сода за хляб в много супермаркети.
  • Белина: опцията за по-силен препарат на работа и последна мярка. Белината ще убие мухъла по душове, плочки и т. н., но е токсично вещество, така че бъдете много внимателни, когато я използвате. Смесете я с вода в съотношение 1:10. Изплакнете след това, ако наоколо има деца или домашни любимци.
  • Препарат от магазина. Ако не сте сигурни за тези смеси, можете да закупите готови почистващи разтвори и препарати за отстраняване на мухъл от супермаркетите. Предимството на закупените от магазина продукти е, че не е нужно да се притеснявате за смесване на вещества, можете да сте сигурни в техните измервания. Повечето обаче са на основата на белина, така че ще трябва да сте наясно, че при почистването може да има всякакви изпарения. 

Свързани статии

Почистване на плочки и други гладки повърхности

За да премахнете мухъл от гладки повърхности в банята, включително плочки или мивка, напръскайте почистващ разтвор върху засегнатата област и изчакайте да попие. Трябва да има видимо покритие, но се опитайте да не пренасищате засегнатата област. С помощта на кърпа или гъба избършете плесента, като не забравяте да използвате нова страна на кърпата, когато първата страна стане твърде наситена или замърсена. Може да се наложи да използвате повече от една кърпа или гъба, ако почиствате голяма площ. Ако мухълът не изчезва, използвайте специална четка за почистване.

Как да премахнете мухъл от фугите

Мухълът във фугите може да бъде по-труден за отстраняване. Напръскайте почистващия си разтвор върху засегнатата област, като в този случай може да се използва белина или боракс, съчетано с изтъркване на мухъла с четка. Тук може да помогне четката за зъби, за да се побере в по-тясното пространство, но не забравяйте да я изплаквате от време на време, докато почиствате, за да премахнете спорите.

Ако използвате белина, дръжте прозореца отворен, носете защитни ръкавици и очила и направете почивка от почистването поради изпарения. Ако не можете да премахнете плесента напълно, изстържете фугите с отвертка например и подменете с нова фугираща смес. Нанасянето на продукт върху фугиращата смес след това може да помогне за предотвратяване на образуването на мухъл.

Свързани статии

Вземете предпазни мерки

Ако се опитвате сами да премахнете плесента, трябва да вземете определени предпазни мерки. Защитете се от спори с очила, дълги гумени ръкавици и маска, която покрива носа и устата ви. Не забравяйте да отворите прозорците за вентилация и да държите вратите затворени, за да предотвратите разпространението на спори в други части на дома ви. Не се опитвайте да отстранявате мухъл, който е причинен от канализация или замърсена вода.

Поставете всички дрехи, които сте носили, докато чистите, направо в кофа с топла вода и малко мек препарат, за да ги изперете на ръка. Всички парцали, кърпи или гъби, които сте използвали, трябва да се поставят в найлонов плик и да се изхвърлят.

Къде може да се образува мухъл? 

Начинът, по който премахвате плесента, може да зависи от това къде се намира. Често той може да се намери върху повърхности като плочки, фуги, уплътнители или завеси за душ. Можете да премахнете мухъла с различни домашно приготвени почистващи разтвори или с такъв, закупен от магазина.

Свързани статии

Коментирай