7 неочаквани ползи от бебешкото олио 

Използвайте го за овлажняване на кожата

03.10.2024г. / 09 34ч.
Мария Василева
7 неочаквани ползи от бебешкото олио. Снимка: istock

7 неочаквани ползи от бебешкото олио. Снимка: istock

Ако случайно намерите останало бебешко олио някъде из шкафовете, не бързайте да го хвърляте. То може да ви влезе в употреба и дори да ви помогне в домакинството и не само. Вижте как:

Връща блясъка на дървени мебели

Бебешкото олио може да помогне, като осигури бързо полиране. Минералното масло, което се съдържа в него, ще придаде приятен блясък на мебелите, като така спомага за създаването на водоустойчива бариера и подчертан блясък, който трябва да впечатли всички ваши гости. Освен това ще мирише свежо и като на бебе.

Разплита заплетена верижка на бижу 

Понякога бижутата ви могат да се оплетат и по тях да се оформят възелчета. Преди да помислите за по-драстични мерки, опитайте бърза баня с бебешко масло. То ще смаже металните връзки, позволявайки им да се отделят по-лесно. Използвайте карфица, за да разхлабите заплетения възел след потапяне в олиото.

Намалява стриите по време на бременност

Нанесете малко бебешко олио, за да омекотите кожата и да предотвратите стрии по време на бременност. Със сигурност сте чували за ползите от какаовото масло или пък от маслото от карите. Макар и полезни, те могат да ви се сторят доста мазни. Но бебешкото олио е перфектно, тъй като можете да го нанесете директно върху тялото си.

Отстранява ушна кал

За хората с временно увреден слух има лесно домашно лекарство за справяне с това натрупване на ушна кал: бебешко олио! Докато лежите настрани или накланяте глава, така че засегнатото ухо да е нагоре, капнете пет капки бебешко олио вътре (затоплено, ако наистина искате да разтворите „кашата“ в ухото си). Оставете го да престои достатъчно дълго, за да се разтвори част от натрупванията, след което оставете олиото да изтече върху чиста кърпа или в мивката. Малко количество топла вода може да се използва, за да се отстранят последните парчета ушна кал с малка клечка за уши или спринцовка без игла.

Помага по време на бръснене

Бебешкото олио оставя кожата овлажнена и гладка, което прави този продукт чудесен заместител на крема за бръснене. Използването на бебешко олио като крем за бръснене също може да предпази кожата ви от бръснача, когато се бръснете. Само не забравяйте, че ако използвате бебешко олио, докато сте под душа, внимавайте да не се подхлъзнете!

Възстановява кожата на напукани пети

Ако забележите пукнатини по петите си, намажете ги с бебешко олио. Обуйте чифт чорапи преди лягане, за да запечатате олиото върху петите си и да се събудите с по-гладки крака.

Овлажнява кожата ви

Чувствате ли кожата си леко суха и опъната напоследък, особено през по-хладните месеци? Бебешкото олио е чудесно средство да върнете така необходимата влага на кожата си. Нанесете го навсякъде, след като излезете от душа и ще имате кожа, която е хидратирана и копринено гладка.

Коментирай