Велислава Георгиева и нейният тахан кашу с листа от роза и мента на „Задругата“ дебютираха на фермерските пазари на Lidl в София

08.10.2024г. / 10 53ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Велислава Георгиева е млада и инициативна жена от Бургас, която успява да събере около себе си местни производители на чисти, натурални продукти. Със страст към качествената храна и ангажираност към фермерската общност, тя създава бранда „Задругата“. Продукцията ѝ вече е добре позната както по Южното Черноморие, така и в столицата, благодарение на фермерските пазари, организирани от Lidl.

Първият ни пазар с Lidl беше тази година в Равда. Ходихме след това в Слънчев бряг и Созопол, а сега и в София. За организацията давам шестица“, споделя Велислава с усмивка. За нея участието в различни локации е важна част от процеса на популяризиране на фермерските продукти и изграждане на доверие сред клиентите.

Всеки продукт на „Задругата“ е произведен с внимание, по традиционни рецепти, с автентичен вкус и най-вече – без консерванти. „Участваме с една и съща продукция на пазарите. Работим на ишлеме, а наши приятели, които имат цехове, ни помагат за преработката. Всичко при нас е сезонно и в ограничени количества“, обяснява тя.

Сред предложенията за пазара на Lidl в София бяха пастети от пилешко и свинско месо, лютеница и тахан кашу с бял шоколад и листа от роза и тахан кашу с черен шоколад и листа от мента.

Лютеницата е най-купувана. Тя е по домашна рецепта – без добавки и подправки. Съдържа печен червен пипер, печен патладжан, пюриран слънчев домат, сол, захар и слънчогледово масло. Приготвена е на бавен огън, без пържене. Таханите ни също са много търсени – имаме лешник, сусам и кашу. Кашуто, което ползваме е внос, както и шоколадът, който е белгийски. Стараем се всички компоненти да са проверени и чисти“, обяснява Велислава.

Бургазлийката не скрива страстта си към експериментите и повечето рецепти измисля сама. В процеса въвлича цялото семейство, дори и децата.

Произвеждаме също сладко от горска боровинка, с което доста време се борихме, за да постигнем перфектната консистенция – разлива се идеално върху чийзкейка, който прави съпругът ми. Имаме и сладко от смокиня, любимият ми плод. Вкусът му е пътуване в едно разкошно лято, когато плодовете зреят под топлите лъчи на слънцето. Затваряме лятото в тези бурканчета“, разказва с любов Велислава.

Отскоро „Задругата“ предлага и сиропи от роза и бял бъз. Продуктите могат да бъдат намерени единствено по фермерските пазари и във физическия магазин в Бургас. Велислава и екипът ѝ се стремят да популяризират фермерската храна и да изградят връзка между потребителите и производителите на качествени продукти, защото, както казва тя, за тях това е и кауза, и любов.