3 ястия, които да приготвите за Петковден за късмет. Снимка: istock
На 14 октомври (понеделник) ще почетем света преподобна Петка-Параскева Търновска, наричана още от народа ни Петка Българска.
Празникът е известен и като Петковден. Според народните вярвания света Петка е пазителка на семейството и плодородието.
По традиция трапезата на този празник трябва да е обилна. Обичаят повелява да се сложат на масата месни ястия, гозби с овнешко и праз лук, пекат се погачи, баници със зелении, сирене, курбан чорба.
Ето кои три ястия можете да приготвите за празника, за повече късмет и плодородие.
Една от храните, които традиционно се използват в рецептите за Петковден е празът. Затова ви предлагаме да приготвите тази вкусна и лесна рецепта с пилешко, гъби и праз.
Цялата рецепта можете да видите тук.
Месото по обичай присъства на празничната трапеза за Петковден, затова можете да приготвите уханна супа с телешко и зрял фасул.
Цялата рецепта можете да видите тук.
Празникът няма как да е истински без домашно изпечен хляб, а най-добре питка. Опитайте да приготвите нашата рецепта за питка Слънце, която е невероятно вкусна.
Цялата рецепта можете да видите тук.