6 хитри употреби на мицеларната вода

За какво още можете да я използвате

18.10.2024г. / 12 56ч.
Илияна Николова
6 хитри употреби на мицеларната вода. Снимка: istock

6 хитри употреби на мицеларната вода. Снимка: istock

Мицеларната вода е прекрасно средство за почистване на кожата и грима. Но тя има много други алтернативни употреби, които могат да са ви полезни в ежедневието. Използвайте мицеларната вода по хитри начини, така че да улесните почистването на различни повърхности в дома си. Можете да използвате мицеларна вода за много други неща, с които да си спестите време и пари.

Кои са алтернативните хитри употреби на мицеларната вода?

Почистване на кранчета и смесители 

Чудите се как бързо и лесно да полирате смесителите на чешмите си? Използвайте мицеларна вода. С нея ще почистите и полирате хромираните смесители и кранчета без търкане и усилия. Мицеларната вода съдържа молекули, които автоматично разграждат нечистотии и наслагвания. Втрийте памучен тампон с мицеларна вода в замърсените смесители и изплакнете след това.

Свързани статии

За почистване на мивки 

Металната или керамичната емайлирана мивка могат да се почистят лесно с мицеларна вода. По белия емайл на мивката в банята остават жълти петна, които са упорити. Можете да ги премахнете с мицеларна вода. Същото важи за металните мивки в кухнята. Те се почистват и полират лесно с мицеларна вода. Просто я втрийте в повърхността с помощта на памучен тампон или микрофибърна кърпа.

За почистване на следи от етикети или боя 

Ако мастилото от етикет на опаковка е оставило замърсяване по масата или плота ви, използвайте мицеларна вода, за да го разтворите и почистите. Мицеларната вода е щадяща за повечето повърхности, но е безпощадна за различни бои, багрила и мастила, използвани в индустрията.

Свързани статии

За коригиране на грим след зацапване 

Ако сте излезли от контура при гримиране или ръката ви е трепнала, изцапали сте се със спирала или сте прекалили с очната линия, използвайте мицеларна вода за корекция на грешката. Потопете клечка за уши в мицеларна вода, изстискайте леко и нанесете върху засегнатия участък, за да коригирате.

Мицеларната вода премахва грим не само от кожата ви, но и от различни тъкани, без да уврежда влакната и боите им. Ако при събличане сте изцапали дрехите си с грим, той може да се окаже упорит за премахване с обикновено пране. В повечето гримове се съдържат масла, които могат да оставят сериозни упорити петна по дрехите. Преди да избързате да перете дрехата, нанесете обилно количество мицеларна вода по петното. Втрийте с пръсти и оставете да подейства няколко минути. Чак тогава изперете, за да сте сигурни, че никаква следа от петното няма да остане по дрехата.

Свързани статии

Вместо сух шампоан 

Ако косата ви е мазна, но нямате време да я миете, не разполагате със сух шампоан, използвайте мицеларна вода. Напълнете шише със спрей накрайник и впръскайте в корените на косата. Няколко минути след това мицеларната вода ще попие излишните масла от косата и ще я направи да изглежда чиста. Ако нямате спрей бутилка можете да използвате памучен тампон.

За почистване на четките за грим 

Четките за грим се нуждаят от редовно почистване, защото по тях остават остатъци от грим, замърсявания, себум, мъртви кожни клетки. Можете лесно да почистите четките и тампоните за грим, като ги потопите в мицеларна вода. Оставете ги да престоят няколко часа, след това измийте с топла вода и течен сапун.

Свързани статии

Коментирай