3 бързи рецепти за кето вечеря. Снимка: istock
Кетогенното хранене съвсем не е нещо екзотично. Все повече хора преоткриват този режим и неговите положителни ползи върху тялото и организма. Независимо дали спазвате кето диета или просто искате да намалите въглехидратите в менюто си, изберете за вечеря някоя от следните рецепти:
Нарежете карфиола на цветчета. В кухненски робот разбийте цветчетата, докато се образуват парченца с размер на ориз. (Пропуснете тази стъпка, ако използвате предварително нарязан карфиол). Поставете карфиола в чиста кухненска кърпа. Изстискайте излишната влага. (Направете това и с предварително нарязания на ориз карфиол, за да сте сигурни, че „оризът“ е сух). В малка купа разбъркайте соев сос, мирин и захар; оставете настрана. В голям тиган с незалепващо покритие или уок на средно висока температура загрейте зехтина, докато започне да блести. Добавете шалот и гответе, като разбърквате от време на време, до златистокафяво (около 1 до 2 минути). Прехвърлете шалота в чиния, покрита с хартиена кърпа. В същия тиган на средно силен огън изпържете яйцата, като разбърквате от време на време, докато станат готови, около 30 секунди. Прехвърлете яйцата в малка купа. В същия тиган на средно силен огън пригответе моркови, чесън и грах, като разбърквате често, докато се затоплят, (около 30 секунди). Добавете карфиол и разбъркайте, за да се комбинират. Гответе, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците леко омекнат, около 2 минути. Увеличете температурата. Добавете запазената смес от соев сос и гответе, като разбърквате често, докато течността се изпари, около 1 минута. Разбъркайте яйцата; подправете със сол и черен пипер. Разделете пържения ориз в малки купички. Отгоре поръсете шалот, лук и сусам (ако използвате).
Порции: 4-6
Време за подготовка: 5 мин
Общо време: 25 мин
Кал/порция: 253
В голяма купа разбийте чесън, зехтин, оцет, лимонова кора, лимонов сок, мед, горчица, риган и червен пипер; подправете със сол и черен пипер. Добавете брюкселското зеле и лука към купата с дресинга и разбъркайте добре, за да се комбинират. Оставете да престои на стайна температура, като разбърквате от време на време, докато се мариноват и омекнат в дресинга (поне 20 минути или до 1 час). Добавете доматите, моцарелата, салама, твърдото сирене, маслините, лютите чушки, половината пармезан и три четвърти от босилека; подправете със сол и черен пипер. Отгоре добавете останалия пармезан и босилек.
Порции: 4-6
Време за подготовка: 50 мин
Общо време: 50 мин
Кал/порция: 370
Загрейте фурната до 200 градуса. Застелете голяма тава за печене с фолио и намажете със спрей за готвене. Подредете сьомгата с месото нагоре върху подготвения лист; подправете месестата страна със сол и черен пипер и майонеза. В средна купа сложете фета, магданоз, копър, лимонова кора и чесън, за да ги комбинирате, натрошавайки сиренето. Намажете със заквасената сметана. Печете сьомгата, около 25 минути. Сервирайте рибата топла, като добавите сместа с фета сирене и резенчета лимон.
Порции: 6 порции
Време за подготовка: 10 мин
Общо време: 35 мин
Кал/порция: 534
Да ви е сладко!