3 бързи рецепти за кето вечеря

Пригответе си италианска салата

16.10.2024г. / 14 00ч.
Мария Василева
3 бързи рецепти за кето вечеря. Снимка: istock

3 бързи рецепти за кето вечеря. Снимка: istock

Кетогенното хранене съвсем не е нещо екзотично. Все повече хора преоткриват този режим и неговите положителни ползи върху тялото и организма. Независимо дали спазвате кето диета или просто искате да намалите въглехидратите в менюто си, изберете за вечеря някоя от следните рецепти:

Задушен ориз от карфиол

Необходими продукти:

  • 1 малка глава карфиол (или замразен готов ориз от карфиол)
  • 3 с. л. соев сос с намалено съдържание на натрий 
  • 2 с. л. мирин (японско оризово вино)
  • 1 ч. л. захар 
  • 1/4 ч. л. зехтин 
  • 2 глави шалот, нарязан на тънко 
  • 2 големи яйца (разбити)
  • 1 морков, нарязан на пръчици
  • 3 скилидки чесън
  • ½ ч. ч. замразен грах 
  • сол 
  • прясно смлян черен пипер 
  • ½ глава лук, нарязана на тънко 
  • сусам, за сервиране (по желание)

Нарежете карфиола на цветчета. В кухненски робот разбийте цветчетата, докато се образуват парченца с размер на ориз. (Пропуснете тази стъпка, ако използвате предварително нарязан карфиол). Поставете карфиола в чиста кухненска кърпа. Изстискайте излишната влага. (Направете това и с предварително нарязания на ориз карфиол, за да сте сигурни, че „оризът“ е сух). В малка купа разбъркайте соев сос, мирин и захар; оставете настрана. В голям тиган с незалепващо покритие или уок на средно висока температура загрейте зехтина, докато започне да блести. Добавете шалот и гответе, като разбърквате от време на време, до златистокафяво (около 1 до 2 минути). Прехвърлете шалота в чиния, покрита с хартиена кърпа. В същия тиган на средно силен огън изпържете яйцата, като разбърквате от време на време, докато станат готови, около 30 секунди. Прехвърлете яйцата в малка купа. В същия тиган на средно силен огън пригответе моркови, чесън и грах, като разбърквате често, докато се затоплят, (около 30 секунди). Добавете карфиол и разбъркайте, за да се комбинират. Гответе, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците леко омекнат, около 2 минути. Увеличете температурата. Добавете запазената смес от соев сос и гответе, като разбърквате често, докато течността се изпари, около 1 минута. Разбъркайте яйцата; подправете със сол и черен пипер. Разделете пържения ориз в малки купички. Отгоре поръсете шалот, лук и сусам (ако използвате).

Порции: 4-6 
Време за подготовка: 5 мин 
Общо време: 25 мин 
Кал/порция: 253

Свързани статии

Италианска салата с антипаста и брюкселско зеле

За нея ще ви трябват:

  • 2 скилидки чесън, настъргани или нарязани на ситно (около 1/2 ч. л.) 
  • ½ ч. л. екстра върджин зехтин 
  • 2 с. л. червен винен оцет 
  • 1 ч. л. ситно настъргана лимонова кора 
  • 2 с. л. пресен лимонов сок 
  • 1 с. л. мед 
  • 2 ч. л. дижонска горчица 
  • 1 ч. л. сушен риган 
  • 1/4 ч. л. счукан червен пипер на люспи
  • сол
  • прясно смлян черен пипер 
  • 500 г брюкселско зеле, настъргано на ситно 
  • 1 малък червен лук, нарязан на ситно 
  • 1 връзка чери домати, разполовени
  • 125 г прясна моцарела, накъсана
  • 170 г тънко нарязан италиански салам (можете да използвате и шпек) 
  • 1 ч. ч. печени червени чушки, подсушени, нарязани 
  • ½ ч. ч. твърдо сирене, нарязано на кубчета
  • ½ ч. ч. маслини без костилки, накъсани на ситно 
  • 1 с. л. нарязани на ситно люти чушки
  • 1 с. л. настърган пармезан, разделен 

В голяма купа разбийте чесън, зехтин, оцет, лимонова кора, лимонов сок, мед, горчица, риган и червен пипер; подправете със сол и черен пипер. Добавете брюкселското зеле и лука към купата с дресинга и разбъркайте добре, за да се комбинират. Оставете да престои на стайна температура, като разбърквате от време на време, докато се мариноват и омекнат в дресинга (поне 20 минути или до 1 час). Добавете доматите, моцарелата, салама, твърдото сирене, маслините, лютите чушки, половината пармезан и три четвърти от босилека; подправете със сол и черен пипер. Отгоре добавете останалия пармезан и босилек.

Порции: 4-6 
Време за подготовка: 50 мин 
Общо време: 50 мин 
Кал/порция: 370

Свързани статии

Сьомга с кора от билки и фета сирене

Необходими съставки:

  • спрей олио за готвене 
  • 1 голямо филе от сьомга (около 1 кг и 200 г) 
  • 3/4 ч. л. сол 
  • 1/4 ч. л. прясно смлян черен пипер 
  • ¼ ч. ч. майонеза 
  • 200 г натрошена фета
  • ¼ ч. ч. заквасена сметана
  • ¼ ч. ч. наситнен пресен магданоз 
  • 2 с. л. наситнен пресен копър 
  • 1 ч. л. ситно настъргана лимонова кора 
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно 
  • резенчета лимон, за сервиране

Загрейте фурната до 200 градуса. Застелете голяма тава за печене с фолио и намажете със спрей за готвене. Подредете сьомгата с месото нагоре върху подготвения лист; подправете месестата страна със сол и черен пипер и майонеза. В средна купа сложете фета, магданоз, копър, лимонова кора и чесън, за да ги комбинирате, натрошавайки сиренето. Намажете със заквасената сметана. Печете сьомгата, около 25 минути. Сервирайте рибата топла, като добавите сместа с фета сирене и резенчета лимон.

Порции: 6 порции 
Време за подготовка: 10 мин 
Общо време: 35 мин 
Кал/порция: 534

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай