Как да изберете перфектния матрак?

Съобразете избора си с теглото и позата ви за сън

25.10.2024г. / 14 32ч.
Мария Василева
Как да изберете перфектния матрак? Снимка: istock

Как да изберете перфектния матрак? Снимка: istock

Ако си търсите нов матрак, вероятно се чувствате малко затрупани от всички възможности. Добрата новина е, че след като помислите добре какви са вашите предпочитания за сън и степента на комфорт, който търсите, можете лесно да стесните възможностите. Ето на какво трябва да обърнете внимание:

Видове матраци 

Мемори пяна

Матраците с мемори пяна предлагат най-доброто облекчение за тялото, защото се приспособяват към него и намаляват тежестта при точките на натиск. Тези матраци са идеални за спящи настрани или за хора с болки в гърба, защото спомагат за правилното изравняване на гръбнака, като натоварват по-малко раменете и бедрата. Те също помагат за изолиране на движението, така че е по-малко вероятно да почувствате, че вашият спящ партньор се движи. Този тип матрак често се състои от няколко слоя с по-твърда пяна на дъното за издръжливост и опора и по-мека пяна отгоре за комфорт. Недостатъкът на мемори пяната е, че тя може да улавя топлината по-лесно, въпреки че много марки вече предлагат вградени охлаждащи функции за предотвратяване на прегряване.

Латекс

Латексовите матраци изглеждат донякъде подобни на мемори пяната, но латексът е по-еластичен (т. е. подскачащ) и се усеща по-скоро като да се носите, отколкото да потъвате. Естественият латекс е направен от каучукови дървета и може да се използва в органични матраци, което го прави идеален избор за екоотговорни купувачи. Обикновено е по-скъп от мемори пяната.

Матраци с пружини

Тези матраци са изработени от стоманени намотки, което ги прави по-твърди и осигуряват повече отскачане. Матраците с пружини се усещат по-познати на много купувачи. Те са по-подходящи за спящи по гръб и корем, които се възползват от по-твърда повърхност, за да поддържат гръбнака подравнен. Имайте предвид както габарита на намотките, така и броя на намотките, когато пазарувате.

Манометърът на намотката ви казва колко е дебела стоманата; обикновено варира от 12 до 15, а по-ниско число означава, че е по-твърдо и по-издръжливо.

Броят на намотките ви казва броя на намотките в матрака; качествен модел ще има поне 400 намотки в размер Queen. Можете също така да помислите за намотки с джобове, което означава, че всяка пружина е индивидуално увита (вместо плетена заедно) за целева опора.

Свързани статии

Хибрид

Хибридните матраци използват комбинация от мемори пяна (или латекс) и намотки, така че не е нужно да избирате само един вид. Те станаха по-популярни през последните години. Според мнозина, те са най-удобният вариант, защото осигуряват омекотяването на пяната, без да ви карат да се чувствате сякаш потъвате твърде много. Обикновено пружините стоят на дъното за опора, докато пяната седи отгоре за освобождаване на налягането. Само имайте предвид, че те ще бъдат по-скъпи и по-тежки за настройка от техните изцяло дунапренови алтернативи.

Регулируеми матраци

Въпреки че са по-рядко срещани, регулируемите матраци съдържат въздушни камери, които ви позволяват да контролирате нивото на твърдост на матрака. Те са особено полезни за двойки, които имат различни предпочитания. Те са скъпи, въпреки че потребителите неизменно ни казват, че покупката им си е струвала парите благодарение на качествения сън, който постигат.

Свързани статии

Позиция за сън 

Странично спане

Това е най-често предпочитаната позиция и тази, която лекарите обикновено препоръчват, за да се избегнат болки в гърба. Най-добрите матраци за странично спящи са с меки до средни нива на твърдост, защото помагат да поддържате гръбнака ви подравнен. Ако повърхността е прекалено твърда, може да окажете прекалено голям натиск върху бедрата и раменете.

Спящи по корем

По-твърдият матрак е по-подходящ за всеки, който обича да спи по корем – със сигурност вие не искате точките на натиск на тялото ви да потъват твърде навътре в тази позиция.

Свързани статии

Спящи по гръб

Средната твърдост е идеална в този случай. Ако вашият матрак е твърде мек или твърде твърд в това положение, рискувате да не го подредите правилно.

Твърдост на матрака

Мек 

Меките матраци обикновено попадат в диапазона от 3 до 6 (от 10) по скалата за твърдост. Те обикновено използват омекотяващи материали като ватирани горни части на възглавници или дебели участъци от мемори пяна в горните си слоеве, наричани още „комфортни“ слоеве. Те се характеризират с чувство на дълбоко потъване, контуриране на тялото и облекчаване на налягането. Няма да изпитате твърде много отблъскване върху мек матрак, което означава, че е вероятно да се почувствате повече „вътре“, отколкото „върху“ него. По-меките матраци обикновено се предпочитат от стриктно спящите настрани или от тези, които се нуждаят от малко допълнителен комфорт на раменете, бедрата и долната част на гърба.

Свързани статии

Средно твърд 

Средно твърдите матраци обикновено попадат точно на 6,5 от 10 по скалата за твърдост. Те обикновено съчетават горни слоеве от мека пяна с по-здрави основи от полиетиленова пяна с висока плътност или джобни пружини. Това установява баланс между облекчаване на налягането и опора, което е привлекателно за широк кръг спящи. Въпреки това, някои матраци могат да бъдат средно твърди, но да се усещат на допир по-меки или по-твърди от средното, като например средно мек 6 от 10. Въпреки че може да изпитате известно потъване на средно твърд матрак, по-вероятно е да се почувствате повдигнати и да станете от леглото. Поради тази причина матраците със средна твърдост могат да бъдат страхотни за хора, които спят комбинирано или по гръб.

Твърд матрак

И накрая, твърдите матраци, които обикновено са 7 от 10 или по-високи по скалата за твърдост. Те рядко използват меки или плюшени материали в техните комфортни слоеве; вместо това те вмъкват тънък слой от мека пяна върху поли пяна с висока плътност или пружини. Следователно твърдите матраци могат да бъдат много поддържащи. На твърд матрак всяка част от тялото ви трябва да бъде повдигната право върху леглото. Стриктно спящите на корема и по-тежките хора може да оценят допълнителната тежест, която получават от тези структури.

Матраци според теглото

При по-голямо тегло

По-твърдият матрак е най-подходящ за по-тежки тела, защото по-голямото тегло означава повече натиск върху леглото. Прекалено големият натиск може да накара леглото да потъне и да застраши изравняването на гръбначния стълб, което води до болки в гърба.

По-малко тегло

За хора с по-ниско или нормално тегло е подходящ по-мек матрак, защото те не оказват толкова голям натиск върху леглото. Ако леглото е прекалено твърдо, няма да потънете достатъчно, за да облекчите натиска върху ставите.

Свързани статии

Коментирай