3 бързи рецепти за протеинови барчета. Снимка: istock
Можем да намерим протеинови барчета почти навсякъде. Те се предлагат в различни вкусове и с различни добавки, но често пъти съдържат прекалено много съставки. Ако искате да се храните наистина добре, за предпочитане е сами да си ги приготвяте. Ето и няколко рецепти:
Застелете дълбока тава с хартия за печене и оставете настрана. В голяма купа за смесване добавете вашите сухи съставки и разбъркайте добре. В малка купа за смесване разтопете фъстъченото масло и кленовия сироп, докато се комбинират. Добавете към сухите съставки и разбъркайте до пълно смесване. Прехвърлете тестото за протеиновите блокчета в застланата тава за печене, притиснете го здраво и го оформете като блокче. Охладете или замразете, докато стегне. След като стегне, нарежете на блокчета и покрийте с шоколад по избор и се насладете!
Порции: 12
Подготовка: 5 минути
Готвене: 1 минута
Общо: 6 минути
Калории на порция (1 бар): 150, Въглехидрати 5 г, Протеин 21 г, Мазнини: 7 г
* Добавки по избор (1 ч. ч.): шоколадов чипс, стафиди, сушени боровинки, нарязани фурми или разтопен шоколад за гарнитура
В средно голям съд смесете мляко, фъстъчено масло и кленов сироп/мед на слаб огън. Разбъркайте, докато всички съставки се смесят добре и се затоплят. Свалете от огъня. Добавете протеин на прах, овесени ядки и по избор канела или добавки. Разбъркайте, за да се комбинират добре. Опитайте на вкус и добавете още кленов сироп или мед, ако желаете. Ако сместа е твърде гъста за разбъркване, добавете 1 ч. л. мляко наведнъж; сместа все още трябва да е гъста и изобщо не водниста. Леко намаслете тава. Натиснете равномерно в тавата, като използвате силен натиск, за да компресирате сместа до желаната дебелина. Съвет: използвайте мокри или леко намазнени ръце, за да предотвратите залепване. Оставете блокчетата да се охладят напълно. След като изстине, сместа се нарязва на квадрати. По желание полейте с разтопен шоколад и оставете да изстине напълно. Увийте в херметически затворен контейнер и съхранявайте при умерена стайна температура за няколко дни или охладено в хладилник за една седмица.
Порции: 6
Подготовка: 5 минути
Готвене: 1 минута
Общо: 6 минути
Хранителна стойност (на порция): Калории: 258, Въглехидрати: 24 г, Протеин: 14 г, Мазнини: 13 г
Пасирате фурмите, докато се оформи хомогенна смес. Смесете заедно киселото мляко, овесените ядки, фъстъченото масло и протеина на прах в купа за смесване. Добавете и обработените фурми. Смесете всичко заедно, като можете да добавите и други продукти по ваше желание – ядки, конопени семена, парченца шоколад, смляна канела или сушени плодове. Застелете тава или съд с малко хартия за печене. Добавете сместа върху тигана или съда и я оформете с ръцете си. Отгоре поръсете с каквото искате (като фини ядки или парченца шоколад). Печете във фурната на 180 г за около 10-12 минути. Като алтернатива можете да ги поставите в хладилника за няколко часа, за да се втвърдят, ако не искате да се пекат. Извадете ги от фурната или хладилника и ги нарежете.
Порции: 6
Калории (на порция) 285, Въглехидрати: 27 г, Протеин: 19 г, Мазнини: 11 г