3 бързи рецепти за протеинови барчета

Ще ви трябват само няколко съставки

28.10.2024г. / 12 00ч.
Мария Василева
3 бързи рецепти за протеинови барчета. Снимка: istock

3 бързи рецепти за протеинови барчета. Снимка: istock

Можем да намерим протеинови барчета почти навсякъде. Те се предлагат в различни вкусове и с различни добавки, но често пъти съдържат прекалено много съставки. Ако искате да се храните наистина добре, за предпочитане е сами да си ги приготвяте. Ето и няколко рецепти:

Домашно приготвени протеинови барчета

Необходими продукти:

  • 1/2 ч. ч. кокосово брашно 
  • 1 1/2 ч. ч. протеин на прах
  • 2 с. л. фъстъчено масло (може да се замени с тахан от други ядки или семена)
  • 1/2 ч. ч. кленов сироп (или друг подсладител без захар)
  • 2 ч. ч. черен шоколадов чипс (по желание) 

Застелете дълбока тава с хартия за печене и оставете настрана. В голяма купа за смесване добавете вашите сухи съставки и разбъркайте добре. В малка купа за смесване разтопете фъстъченото масло и кленовия сироп, докато се комбинират. Добавете към сухите съставки и разбъркайте до пълно смесване. Прехвърлете тестото за протеиновите блокчета в застланата тава за печене, притиснете го здраво и го оформете като блокче. Охладете или замразете, докато стегне. След като стегне, нарежете на блокчета и покрийте с шоколад по избор и се насладете!

Порции: 12 
Подготовка: 5 минути 
Готвене: 1 минута
Общо: 6 минути

Калории на порция (1 бар): 150, Въглехидрати 5 г, Протеин 21 г, Мазнини: 7 г

Свързани статии

Протеинови блокчета без печене 

Необходими продукти

  • ½ ч. ч. прясно мляко 
  • 1 ч. ч. фъстъчено масло
  • ½ ч. ч. кленов сироп или мед, плюс допълнително на вкус 
  • 1 ч. ч. суроватъчен протеин на прах, обикновен (препоръчва се неовкусен) 
  • 2 ч. ч. фини овесени ядки
  • 1 ч. л. канела, по желание 

* Добавки по избор (1 ч. ч.): шоколадов чипс, стафиди, сушени боровинки, нарязани фурми или разтопен шоколад за гарнитура

В средно голям съд смесете мляко, фъстъчено масло и кленов сироп/мед на слаб огън. Разбъркайте, докато всички съставки се смесят добре и се затоплят. Свалете от огъня. Добавете протеин на прах, овесени ядки и по избор канела или добавки. Разбъркайте, за да се комбинират добре. Опитайте на вкус и добавете още кленов сироп или мед, ако желаете. Ако сместа е твърде гъста за разбъркване, добавете 1 ч. л. мляко наведнъж; сместа все още трябва да е гъста и изобщо не водниста. Леко намаслете тава. Натиснете равномерно в тавата, като използвате силен натиск, за да компресирате сместа до желаната дебелина. Съвет: използвайте мокри или леко намазнени ръце, за да предотвратите залепване. Оставете блокчетата да се охладят напълно. След като изстине, сместа се нарязва на квадрати. По желание полейте с разтопен шоколад и оставете да изстине напълно. Увийте в херметически затворен контейнер и съхранявайте при умерена стайна температура за няколко дни или охладено в хладилник за една седмица.

Порции: 6
Подготовка: 5 минути
Готвене: 1 минута
Общо: 6 минути
Хранителна стойност (на порция): Калории: 258, Въглехидрати: 24 г, Протеин: 14 г, Мазнини: 13 г 

Свързани статии

Лесни домашни протеинови блокчета 

За тях ще ви трябват:

  • 120 г фурми – цели без костилки 
  • 110 г кисело мляко
  • 81 г овесени ядки
  • 75 г протеин на прах – вкус по ваш избор 
  • 128 г фъстъчено масло

Пасирате фурмите, докато се оформи хомогенна смес. Смесете заедно киселото мляко, овесените ядки, фъстъченото масло и протеина на прах в купа за смесване. Добавете и обработените фурми. Смесете всичко заедно, като можете да добавите и други продукти по ваше желание – ядки, конопени семена, парченца шоколад, смляна канела или сушени плодове. Застелете тава или съд с малко хартия за печене. Добавете сместа върху тигана или съда и я оформете с ръцете си. Отгоре поръсете с каквото искате (като фини ядки или парченца шоколад). Печете във фурната на 180 г за около 10-12 минути. Като алтернатива можете да ги поставите в хладилника за няколко часа, за да се втвърдят, ако не искате да се пекат. Извадете ги от фурната или хладилника и ги нарежете.

Порции: 6
Калории (на порция) 285, Въглехидрати: 27 г, Протеин: 19 г, Мазнини: 11 г

Свързани статии

Коментирай