3 оригинални есенни рецепти с тиква 

Направете си вкусен чийзкейк пай

01.11.2024г. / 15 00ч.
Мария Василева
3 оригинални есенни рецепти с тиква. Снимка: istock

3 оригинални есенни рецепти с тиква. Снимка: istock

Тиквата несъмнено е храната, която ни нашепва „есен“ повече от всяка друга. Ако я обичате, в следващите редове ви предлагаме няколко рецепти, с които да разнообразите менюто си този сезон. Ето и кои са те:

Картофено пюре с тиква и зеленчуци

Необходими продукти:

  • 2 кг картофи, обелени и нарязани на големи парчета
  • 1 глава чесън, разполовена по дължина 
  • сол
  • прясно смлян черен пипер 
  • голяма тиква (около 3 кг), обелена и нарязана на едри парчета
  • 60 г масло 
  • ¼ ч. ч. екстра върджин зехтин 
  • 1 глава лук, нарязана на едро
  • 700 г спанак, почистен, нарязан на едро
  • ½ ч. ч. пълномаслено мляко
  • щипка прясно настъргано индийско орехче

Покрийте картофите и чесъна с вода в подходящ съд (около 10 см). Оставете да заврат; подправете със сол. Намалете топлината до средна и оставете да къкри 5 минути. Добавете тиквата и оставете да къкри, докато омекне, около 15 минути. Отстранете чесъна. Добавете масло и зехтин в тенджерата и загрейте, докато маслото се разтопи. Добавете лука и спанака; гответе, като разбърквате от време на време, докато лукът стане полупрозрачен, около 8 минути. Добавете мляко и индийско орехче; подправете със сол и черен пипер. Оставете да къкри, частично покрито, докато спанакът омекне, около 3 минути. Свалете от котлона и разбъркайте картофите и тиквата, като разбиете леко с гърба на лъжицата, но оставите малко по-големи парчета. Подправете със сол и черен пипер. Сервирайте.

Време за подготовка: 50 мин
Общо време: 1 ч 20 мин
Порции: 12

Свързани статии

Тиквено къри с нахут

Необходими продукти:

  • 3 с. л. слънчогледово олио
  • 1 малко бурканче къри паста
  • 2 глави лук, нарязани на ситно 
  • 3 големи стръка лимонова трева, начукани с опакото на ножа 
  • 6 шушулки кардамон 
  • ¼ ч. л. синапено семе 
  • 1 кг тиква (нарязана и почистена)
  • 250 мл зеленчуков бульон 
  • 400 мл кокосово мляко с намалена масленост 
  • 400 г консерва нахут, отцеден и изплакнат 
  • 2 лайма 
  • голяма шепа листа от мента
  • плосък хляб или тортила, за сервиране 

Загрейте олиото в тиган, след което внимателно запържете къри пастата с лука, лимоновата трева, кардамона и синапеното семе за 2-3 минути, докато се появи аромат. Добавете тиквата в тигана, след което налейте бульона и кокосовото мляко. Оставете всичко да заври, добавете нахута и гответе около 10 минути, докато тиквата омекне. Изстискайте сока на единия лайм в кърито, след което нарежете другия лайм на резени, за да сервирате заедно. Точно преди сервиране накъсайте листа от мента, след което поднесете с резенчетата лайм и топъл плосък хляб.

Подготовка: 20 мин
Готвене: 20 мин
Порции: 4

Свързани статии

Чийзкейк пай с тиква и пекан

За него ще ви трябват:

  • 250 г брашно 
  • 125 г студено масло, нарязано на кубчета 
  • 50 г пудра захар 
  • 1 индийско орехче, за настъргване 
  • 2 яйца плюс 1 жълтък
  • 425 г пюре от тиква 
  • 150 г кафява захар 
  • канела
  • смлян джинджифил 
  • 250 г меко сирене 
  • 125 г половинки пекан 
  • 50 мл кленов сироп 

Смесете брашното и маслото заедно в кухненски робот, докато сместа заприлича на фини галета, след това добавете пудрата захар и няколко решетки индийско орехче. Разбъркайте яйчения жълтък и достатъчно студена вода (около 1 супена лъжица), за да направите твърдо тесто. Прехвърлете в купа, покрийте и охладете за поне 20 минути. Разточете охладеното тесто върху леко набрашнена повърхност, докато стане малко по-голямо от форма за торта с падащо дъно. Набодете основата навсякъде с вилица, след което охладете за 20 минути. Около 5 минути преди тестото да приключи с охлаждането, загрейте фурната до 180 или 160 градуса. Извадете тестото от хладилника, след това покрийте с парче хартия за печене и сложете отгоре с боб, неварен ориз или леща. Печете 12 минути, след това отстранете боба и хартията и печете още 8-10 минути, докато сладкишът стане леко златист. През това време смесете тиквеното пюре, 2 яйца, кафявата захар, канелата, джинджифила и мекото сирене. Настържете около ½ ч. л. индийско орехче, разбъркайте добре, след което изсипете пълнежа във формата за сладкиши. Печете 30 минути, докато плънката леко стегне с леко поклащане в средата. Подредете пеканите върху пълнежа в концентрични кръгове, след което намажете кленовия сироп. Върнете във фурната за още 15 минути, докато пеканите станат леко златисти и пълнежът се стегне. Оставете да изстине напълно във формата, преди да извадите и сервирате.

Подготовка: 20 мин
Готвене: 20 мин
Порции: 4

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай