3 оригинални есенни рецепти с тиква. Снимка: istock
Тиквата несъмнено е храната, която ни нашепва „есен“ повече от всяка друга. Ако я обичате, в следващите редове ви предлагаме няколко рецепти, с които да разнообразите менюто си този сезон. Ето и кои са те:
Покрийте картофите и чесъна с вода в подходящ съд (около 10 см). Оставете да заврат; подправете със сол. Намалете топлината до средна и оставете да къкри 5 минути. Добавете тиквата и оставете да къкри, докато омекне, около 15 минути. Отстранете чесъна. Добавете масло и зехтин в тенджерата и загрейте, докато маслото се разтопи. Добавете лука и спанака; гответе, като разбърквате от време на време, докато лукът стане полупрозрачен, около 8 минути. Добавете мляко и индийско орехче; подправете със сол и черен пипер. Оставете да къкри, частично покрито, докато спанакът омекне, около 3 минути. Свалете от котлона и разбъркайте картофите и тиквата, като разбиете леко с гърба на лъжицата, но оставите малко по-големи парчета. Подправете със сол и черен пипер. Сервирайте.
Време за подготовка: 50 мин
Общо време: 1 ч 20 мин
Порции: 12
Загрейте олиото в тиган, след което внимателно запържете къри пастата с лука, лимоновата трева, кардамона и синапеното семе за 2-3 минути, докато се появи аромат. Добавете тиквата в тигана, след което налейте бульона и кокосовото мляко. Оставете всичко да заври, добавете нахута и гответе около 10 минути, докато тиквата омекне. Изстискайте сока на единия лайм в кърито, след което нарежете другия лайм на резени, за да сервирате заедно. Точно преди сервиране накъсайте листа от мента, след което поднесете с резенчетата лайм и топъл плосък хляб.
Подготовка: 20 мин
Готвене: 20 мин
Порции: 4
Смесете брашното и маслото заедно в кухненски робот, докато сместа заприлича на фини галета, след това добавете пудрата захар и няколко решетки индийско орехче. Разбъркайте яйчения жълтък и достатъчно студена вода (около 1 супена лъжица), за да направите твърдо тесто. Прехвърлете в купа, покрийте и охладете за поне 20 минути. Разточете охладеното тесто върху леко набрашнена повърхност, докато стане малко по-голямо от форма за торта с падащо дъно. Набодете основата навсякъде с вилица, след което охладете за 20 минути. Около 5 минути преди тестото да приключи с охлаждането, загрейте фурната до 180 или 160 градуса. Извадете тестото от хладилника, след това покрийте с парче хартия за печене и сложете отгоре с боб, неварен ориз или леща. Печете 12 минути, след това отстранете боба и хартията и печете още 8-10 минути, докато сладкишът стане леко златист. През това време смесете тиквеното пюре, 2 яйца, кафявата захар, канелата, джинджифила и мекото сирене. Настържете около ½ ч. л. индийско орехче, разбъркайте добре, след което изсипете пълнежа във формата за сладкиши. Печете 30 минути, докато плънката леко стегне с леко поклащане в средата. Подредете пеканите върху пълнежа в концентрични кръгове, след което намажете кленовия сироп. Върнете във фурната за още 15 минути, докато пеканите станат леко златисти и пълнежът се стегне. Оставете да изстине напълно във формата, преди да извадите и сервирате.
Подготовка: 20 мин
Готвене: 20 мин
Порции: 4
Да ви е сладко!