3 ястия, които ще ви помогнат при подут корем. Снимка: istock
Въпреки че има редица причини, които провокират подуването на стомаха, това неприятно усещане може да се облекчи, ако внимавате с комбинациите от храни, които консумирате. Вижте няколко ястия, които няма да доведат до подуване:
Загрейте олио в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете чесън и лук; гответе, като разбърквате от време на време, докато омекне (1 до 4 минути). Добавете лимонов сок и гответе за 1 минута. Добавете 3 3/4 чаши резени краставица, бульон, сол, черен пипер и кайен; оставете да къкри. Намалете топлината и гответе на слаб огън, докато краставиците омекнат (6 до 8 минути). Прехвърлете супата в блендер. Добавете авокадо и магданоз; пасирайте на ниска скорост до гладкост. (Бъдете внимателни, когато пасирате горещи течности.) Изсипете в купа за сервиране, изчакайте да изстине и разбъркайте с кисело мляко. Нарежете останалите 1/4 чаша резенчета краставица. Сервирайте супата топла или охладете и сервирайте охладена. Непосредствено преди сервиране гарнирайте с нарязана краставица и още наситнен магданоз, ако желаете.
Време за готвене: 20 мин
Общо време: 35 мин
Порции: 4
С помощта на белачка за зеленчуци нарежете краставицата, репичките и морковите по дължина на дълги жулиени (като „юфка“ или „панделки“). В много голяма купа разбъркайте заедно зеленчуковите юфка, зелето и солта. Оставете настрана, докато приготвите пестото. Запазете течността, която се отделя от зеленчуците, докато престоят. За песто смесете в кухненски робот или блендер кашу, 1/2 чаша кориандър, зелен лук, сок от лайм, нектар от агаве, лют червен пипер, джинджифил, сусамово масло и чесън. Покрийте и пасирайте или обработете до гладкост. Ако е необходимо, добавете малко от течността от посолените зеленчуци или малко вода, за да разредите сместа до консистенция на соса. Сложете зеленчуковите юфка с пестото; поръсете с останалата 1/4 чаша кориандър.
Време за подготовка: 30 мин
Общо време: 30 мин
Порции: 5
Разположете скарите в горната и долната третина на фурната; загрейте предварително до 180 градуса. Поставете в подходяща тава резенчета сладки картофи, 1 супена лъжица олио и 1/4 чаена лъжичка сол заедно върху голям лист хартия за печене. Добавете нахут, шалот, кимион, кориандър, 1/2 чаена лъжичка черен пипер, червен пипер, канела, 1/4 чаена лъжичка сол и останалите 2 супени лъжици зехтин заедно в отделен съд за печене с ръбове. Поставете сместа от нахут върху горната решетка; поставете сладките картофи на долната решетка. Печете, като разбърквате и завъртате тавите веднъж, докато нахутът стане хрупкав и сладките картофи омекнат (около 30 минути). Междувременно комбинирайте киселото мляко, билките, тахана, лимоновата кора, лимоновия сок и останалите 1/4 чаена лъжичка сол и черен пипер в кухненски робот; обработвайте, докато сместа стане гладка и билките са много ситно нарязани, около 1 минута. Покрийте и охладете. Разстелете билковото кисело мляко върху голяма чиния; отгоре сложете нахута и сладките картофи. Поръсете със сусам и полейте с меласа от нар. Украсете с допълнителни билки и поръсете с допълнителна мазнина, ако желаете.
Време за подготовка: 20 мин
Общо време: 45 мин
Порции: 4