Какво е „балканска закуска“?

В нея има зеленчуци, хляб и сирене

13.11.2024г. / 09 25ч.
Аз жената
Какво е “балканска закуска”? Снимка: istock

Какво е “балканска закуска”? Снимка: istock

В последно време в социалните мрежи и най-вече в TikTok става хит една закуска, наречена „балканска“. Тя включва в себе си разнообразие от цели и сурови храни, включително пресни зеленчуци, хляб, сирене, сушени меса, яйца и кисели краставички.

Всичко започва с видео, в което мъж консумира големи парчета хляб, сирене и цели чушки – без прибори и чинии. Оттам много инфлуенсъри в мрежата започват да копират „балканската закуска“, като включват и суров лук и други зеленчуци, айрян или кисело мляко, както и кисели краставички, пишат от Dnes.bg.

„Има предположение, че това е, което ядат всички на Балканите“, казва родената в Македония писателка и разработчик на рецепти Ирина Янакиевска пред списание „Нешънъл Джиографик“.

Експертите изследват културните корени и потенциалните ползи за здравето на най-новата хранителна тенденция.

Свързани статии

Какво всъщност е „балканска закуска“?

Съжалявам, че ще ви разочаровам, но концепцията за балканска закуска може да е фундаментално подвеждаща, казва Янакиевска и добавя, че няма конкретно определение какво е балканска закуска.

Тя наскоро публикува готварска книга The Balkan Kitchen, включваща рецепти от Балканския регион на бивша Югославия. Янакиевска казва, че докато елементи от тази тенденция за закуска могат да бъдат намерени в традиционните балкански закуски, тенденцията е грубо опростяване на богата кулинарна история.

„Това със сигурност не отразява как се хранят по-голямата част от хората в региона“, казва тя.

Янакиевска казва, че „елементите на [балканска закуска] са донякъде точни“, по-специално балансът на протеини, въглехидрати, млечни продукти и пресни, сурови продукти. Точните елементи обаче варират значително според региона, социално-икономическия статус, климата, сезона и дори религията.

Версията на TikTok на „балканска закуска“, която включва предимно вариации на едни и същи цели, сурови съставки, има ясно изразен селски привкус, обяснява тя. Докато летните чинии за закуска са по-скоро празник на домати, сладки пиперки и диня, обилните, пикантни каши, направени от елда или полента, са често срещано зимно ястие – особено в по-студените, планински райони. И много съставки са регионални, като албанската филия, наподобяваща креп, или прошуто, печеница и други сушени меса от района на Далмация в Хърватия.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 22 часа )
С ДВЕ ДУМИ ТОЧНО НИЩО И ПОЛОВИНА НЕ КАЗА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар